eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck arrives to outline the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Migrációval hatástalanítanák az időzített bombát Németországban

Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter meghatározó jelentőségűnek minősítette, hogy országa szakképzett bevándorlók fogadásával enyhítsen a munkaerőhiányon.

Habeck szavait a Reuters idézte, és az Infostart is beszámolt róluk. A német zöld párt társelnöke, aki egyúttal az új német kormány alkancellárja is, a hét elején egy berlini sajtóértekezleten beszélt arról, hogy Németországban jelenleg is 300 ezer állás betöltetlen, és ha a feltételek nem változnak, számuk 2029-re 650 ezerre, néhány évvel később már 5 millióra nőhet.

Mindez a politikus szerint „komoly problémákat okozhat a termelékenységben”, miért is szavai szerint az országnak készen kell állnia számos megoldás párhuzamos alkalmazására. Ilyen lehet a szakképesítések jobb közelítése a munkaerőpiac valós igényeihez egyfelől, valamint

a gazdaság minden területén – mérnököktől a szállítókig – bevándorlók szélesebb körű alkalmazása

másfelől.

Németországban már sok éve téma, hogy a társadalom öregedése, valamint a munkavállalók demográfiai összetételének előnytelen alakulása – rendre többen mennek nyugdíjba, mint ahányan munkába állnak – tényleges

időzített bombaként ketyeg a német nyugdíjrendszer alatt.

Különösen, hogy a csökkenő számú aktív kereső úgy kell, hogy eltartson növekvő számú inaktív nyugdíjast, hogy ez utóbbiak élethosszkilátásai közben folyamatosan nőnek.

Márpedig a német szövetségi statisztikai hivatal előrejelzése szerint 2020 és 2035 között a népességen belül a 67 éves vagy ennél idősebb lakosok számra közel negyedével (22 százalékkal) nő majd, elérve a 20 milliót.

A német népesség elöregedése több szempontból is szembeötlő.

A lakosság átlagéletkora jelenleg 44,5 év, ez Indiában például 27 év, de a fejlett nyugati partnereknél is alacsonyabb (Nagy-Britanniában 40 év, az Egyesült Államokban 39 év).

A 15 évnél fiatalabb németek aránya az össznépességnek csak nyolcadát teszi ki, míg a hatvan éven felüliek száma a lakosság negyedére rúg.

Különböző statisztikai becslések szerint a jelenleg 83,2 milliós német népesség a következő években még növekedni fog, de aztán meredek zuhanás következik, és ha nem áll be változás az ország demográfiai összetételébe, akkor 2060-ra visszaeshet 74,5 millióra.

A decemberben hivatalba lépett Scholz-kormány, amely a szociáldemokrata, a szabaddemokrata és a zöldpárt koalícióját fogja össze, mindezek fényében is vette be az új kormány programjába, hogy

könnyítéseket eszközölnek majd a külföldi képzett munkavállalók németországi elhelyezkedésénél, valamint, hogy növelik a munkavállalás vonzerejét

azzal, hogy a korábbi 8,60-ról 12 euró emelték az órabérek minimális nagyságát.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×