eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Koronavírus-teszthez vesznek mintát egy férfitől a hongkongi Erzsébet királynő stadionban kialakított tesztállomáson 2020. szeptember 1-jén. A hatóságok az önkéntes alapú tömeges teszteléssel a koronavírus-járvány harmadik hullámát szeretnék megelőzni.
Nyitókép: MTI/EPA/Getty Images/Anthony Kwan

Kína zéró Covid-stratégiája egyre tarthatatlanabb, de nincs választási lehetőség

Október tizenhetedike óta minden nap történt helyi fertőzésátadás az országban: az esetszámok eltörpülnek más államokéi mellett, mégis kudarcot jelentenek a kitűzött célhoz mérve.

Egy éven át nagyon sikeresen alkalmazta Kína a zéró Covid-stratégiát: lezárások, tömeges tesztelés, szigorú karanténszabályok mellett a hátárzár is komoly volt. Mindennek eredményeként január vége óta egyetlen kínai sem halt bele a betegségbe.

Az utóbbi hetekben azonban az eddigiekhez képest még szigorúbb intézkedéseket vezettek be a CNN cikke szerint - már a kontaktok kontaktjaira is szigorú karantén várt, sőt: mindenkire, aki az igazolt fertőzöttekkel tág értelemben vett területen tartózkodott.

Tömegeket zártak be az intézkedések

Az elmúlt hét hétben ennek eredményeképp közel tízezer turista ragadt Belső-Mongóliában karanténban, a sanghaji Disneylandet egyetlen fertőzött miatt zárták be, vonatokat állítottak meg útjuk közepén, mert a rajtuk dolgozók között egyesek kontaktszemélyek voltak, illetve karanténban levő emberek háziállatait végezték ki távollétükben otthonaikban.

Ezek az intézkedések ez idáig sikeresen működtek, most azonban egy belső-mongóliai, az orosz határ közelében található területen 300 fertőzöttet találtak, a 150 ezres lakosú Manzhouli városának lakói pedig kilencedik alkalommal esnek át tömeges tesztelésen.

A hétvégén két városi alkalmazottat is kirúgtak helytelen járványügyi intézkedéseik miatt

- egyikük túl lassan intézkedett ezer kontaktszemély karanténjáról, másikuk pedig rosszul működtetett egy karanténhotelt.

Nő az elégedetlenség

A helyi tisztviselőket Kína-szerte büntetik a járványgócok nem megfelelő kezelése miatt: a zéró Covid-protokoll óriási nyomást gyakorol mindenkire, és bár az állami média továbbra is ezt a módszert élteti, helyi szinten egyre nagyobb az elégedetlenség miatta. Kanton, Peking, Sanghaj városai mellett több tartomány is folyamatosan számol be új esetekről.

Kína a világ utolsó országa, amely ragaszkodik a zéró Covidhoz:

a többi állam igyekszik együtt élni a vírussal. Az omikron hatására ugyanakkor a határzárak újra előkerültek sok helyen, ez pedig megerősíti a kínaiak határzárának jogosságát.

Nem adhatják fel

A Pekingi Egyetem kutatása szerint napi 630 ezer új megfertőződés következne be az országban, ha megnyitnák a határokat és elfelejtenék a szigort, ez pedig elviselhetetlen nyomást gyakorolna az egészségügyi ellátórendszerre. A kutatás szerint a zéró Covid stratégiája nem feladható hozzáállás egészen addig, amíg hatékonyabb kezelések és még hatékonyabb oltások nem állnak majd rendelkezésre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×