eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyerekei szeme láttára lőtték le az újságírót

Újabb újságírógyilkosság történt Mexikóban - 2018 decembere óta már a 47. Mindössze öt esetben sikerült az elkövetőket megtalálni.

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban - közölte pénteken Chiapas állam ügyészsége.

A tájékoztatás szerint Fredy Lópezt csütörtök este lőtték agyon a dél-mexikói San Cristóbal de las Casas városában található otthona előtt. A helyi sajtó szerint a merénylet López felesége és két gyermeke szeme láttára történt. A család éppen López anyjának születésnapi ünnepségéről ért haza, amikor az ismeretlen tettes leadta a halálos lövéseket.

Az 58 éves újságíró az 1980-as és 1990-es években különböző országos, illetve regionális sajtóorgánumoknak dolgozott, a többi között a Notimex mexikói hírügynökség és az El Universal című lap latin-amerikai tudósítójaként. Később saját lapot alapított Jovel címen, amely néhány hónapja szűnt meg.

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint Mexikó az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. Civil szervezetek szerint az újságíró-gyilkosságok elkövetőinek több mint 90 százaléka büntetlen marad.

A mexikói kormány október 5-i jelentése szerint 2018 decembere óta 47 újságírót gyilkoltak meg a munkájukkal kapcsolatban. Mindössze öt esetben sikerült az elkövetőket megtalálni.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×