eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Fekete kereszteket festettek a brazil zászlóra a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére egy tüntetésen Brazíliavárosban 2020. május 20-án. A tüntetők Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései ellen tiltakoztak. Előző nap Brazíliában először haladta meg az ezret az egy nap alatt elhunytak száma.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves

Halálozási okokat hamisított, ellenőrizetlen gyógyszereket használt egy brazil egészségügyi szolgáltató

A Prevent Seniorban elkövetett szabálytalanságok sorát egy tízezer oldalas dokumentum taglalja, melyet a kórházlánc orvosai adtak át vizsgálatra.

A Prevent Seniorban a vádak szerint koronavírus miatt bekövetkezett haláleseteket tussoltak el, bizonyítottan gyenge hatású gyógyszereket írattak fel, illetve arra kényszerítették az orvosokat, hogy kísérleti stádiumban levő gyógyszerekkel kezeljék az idős pácienseket. Mindez ideológiai töltetű erőfeszítések részeként történt: a The Guardian cikke szerint az intézkedések mögötti elv az volt, hogy segítsenek a brazil kormánynak elkerülni a koronavírus miatti lezárásokat.

Hatástalan koktélt adtak be

A félmillió páciensről gondoskodó Prevent Senior az ország egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, kórházak láncolatát üzemelteti. Most a brazil koronavírus-válsággal kapcsolatos, egyben Jair Bolsonaro elnök rendkívül ellentmondásos válaszlépéseinek kongresszusi vizsgálatában került kereszttűzbe. Az idős emberek gyógyításával foglalkozó São Paulo-i bázisú szolgáltatóval kapcsolatosan múlt hónapban adtak át orvosai tízezer oldalnyi dokumentumot a hatóságoknak, melyekben úgy fogalmaznak:

kísérleti nyulakként használták az idős betegeket,

akiken engedélyük nélkül próbáltak ki fejlesztés alatt álló szereket.

Az orvosokat képviselő ügyvéd, Bruna Morato kedden további súlyos állításokkal egészítette ki az eddigieket. Ezek szerint az orvosokat arra kényszerítették, hogy a koronavírusos pácienseknek hatástalan gyógyszereket adjanak be. A gyógyszerkoktél ivermektint és hidroxiklorokint tartalmazott. A hidroxiklorokin alkalmazása a kormány ideológiájának támogatása jegyében kezdődött: állítólag az ország vezetése arról akarta meggyőzni az embereket, hogy nem szükséges otthon maradniuk a pandémia alatt.

"A gazdaság nem állhatott le, így a kormánynak meg kellett találnia a módot, hogy reményt adjanak az otthonukat elhagyó embereknek.

Ennek a reménynek volt egy neve: hidroxiklorokin"

– állította Morato.

Titkok és hazugságok

A még engedéllyel nem rendelkező gyógyszerek használatát költségcsökkentési okok indokolták, egyszerűbb volt ezeket felírni a betegeknek, mint felvenni őket az osztályokra. A koronavírust mint halálokot aztán eltitkolták, hogy ne derülhessen fény arra, hogy a gyógyszerkoktél mit sem ér. Mindezen felül a 10-14 napja intenzív osztályon ápoltak esetében az orvosoknak állítólag utasítást adtak a betegek oxigénellátásának csökkentésére.

A jelszó a következő volt: a halál is felszabadítja az ágyakat.

A Prevent Senior korábban közleményben tagadta a vádakat. Az eset ugyanakkor óriási felháborodáshoz vezetett az országban, ahol 600 ezer áldozata volt már a vírusnak: csak Amerikában haltak meg többen abban, mint Brazíliában.

Nagyon súlyos vádak

Daniel Dourado, a São Paulo-i Egyetem közegészségügyi szakértője és jogászának véleménye szerint ez példátlan botrány Brazíliában. Úgy gondolja, a Prevent Senior elleni vádakkal kapcsolatban még sok minden tisztázásra vár,

rendőrségi vizsgálatra van szükség.

Aggasztó jelek utalnak azonban arra, hogy a Prevent Senior szövetséget köthetett néhány kormánytisztviselővel és informális tanácsadóval, hogy olyan narratívát hozzanak létre, amelyet arra használtak fel, hogy a brazil lakosságot a koronavírussal való megfertőzésre csábítsák.

Chrystina Barros, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem koronavírus-munkacsoportjának tagja egyetértett azzal, hogy a vádak, amennyiben beigazolódnak, súlyosak.

"Ha ez úgy történt, ahogy állítják, az olyan – mondta Barros –, mintha azt mondanánk a betegeknek. hogy nem orvosok kezelték őket, mert olyan forgatókönyvet követtek, amelyet egy adminisztratív hivatal írt elő költségcsökkentési vagy politikai célok miatt".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×