INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

mutáció

variáns

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő férfi halad el egy falfestmény előtt, amely Leonardo da Vinci olasz festő Mona Lisáját ábrázolja védőmaszkkal az arcán az indiai Mumbaiban 2021. március 17-én. Indiában az elmúlt két napban regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet ebben az évben.

Két aggasztó mutáció egy helyen - az indiai variáns

Infostart

Több mint tízezer minta szekvenálását követően Indiában egy olyan vírusvariánsra bukkantak, amelyben két aggodalomra okot adó mutáció is megtalálható: Mahárástra tartomány eseteinek 15-20 százalékát már ez a változat okozza, ami ezért igazán aggasztó, mert a teljes ország eseteinek 62 százaléka ebből a tartományból származik.

Mindkét mutáció - melyek jele E484Q és L452R - a tüskefehérjén található, ez teszi őket egyaránt aggasztóvá: mivel a koronavírus felületén található fehérje nyitja meg az emberi sejteket annak érdekében, hogy a fertőzés létrejöhessen, egy, a tüskefehérjét érintő mutáció hatására akár az is előfordulhat, hogy a variáns fertőzőbb lesz, mint bármely korábbi volt. Eddigi tudásunk alapján az is előfordulhat, hogy testünk nehezebben ismeri majd fel az újonnan kialakult törzset annak megváltozott tulajdonságai miatt, így talán nem veszi észre, hogy el kellene kezdenie antitesteket termelni azzal szemben, írja a MedicalXpress.

Az indiai kormány ugyan arról beszél, hogy az új törzs megjelenése és a megugró esetszám között nincsen közvetlen kapcsolat, ezt a nézetet azonban nem mindenki osztja. Az országnak februárban ugyanis sikerült megfékeznie a vírus terjedését, de a közelmúltban ismét megugrottak az esetszámok – ez sokak szerint az indiai variáns és más, az országban keringő törzsek, például a brit variáns számlájára írható.

Hogy a világ második legnépesebb országában több variáns is rohamosan tejed, annak igazán aggasztó következményei vannak.

A variánsok húsz százalékkal több kórházi kezelést igényelő esethez vezetnek, amint azt a dél-afrikai második hullámban megfigyelték.

Ez annak köszönhető, hogy a gyorsan terjedő variánsok hirtelen okoznak nagy kitöréseket, amelyek túlterhelik az egészségügyi ellátórendszert. Reményt csak az oltások adnak, mivel ezeknek köszönhetően sikerülhet leküzdeni az esetszámot még a variánsok jelenléte mellett is: igaz, az indiaival szemben még nem próbálták ki egyiket sem laboratóriumi körülmények között. Ám csak immunizációval lehet megelőzni azt, hogy további, esetlegesen oltásoknak teljes mértékben ellenálló törzsek jöhessenek létre.

A többi variánshoz hasonlóan most az indiai terjedését is követni kell: ez csak génszekvenálás útján lehetséges, de kizárólag kontaktkutatással együtt lehet eredményeket elérni e téren. Ezzel párhuzamosan vizsgálni kell ezt a mutációt is, hogy kiderüljön, fertőzőbb, halálosabb-e, esetleg kikerüli-e a korábbi megbetegedés vagy oltás nyújtotta immunvédelmet. Az indiai variánssal szemben hatásos vakcinaváltozat tesztelése is fontos lépés, de mindennek csak akkor lesz igazi eredménye, ha közben gyors ütemben zajlik a lakosság átoltása is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018