eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, így utazhatunk majd újra

Az utazás világa sok szempontból átalakul majd, ha ismét útnak indulhatunk: érintésmentességtől rugalmasabb foglalási feltételekig sokféle intézkedés maradhat velünk.

Ha majd egyszer, az új normalitás részeként ismét utazhatunk is, egészen biztosan más világ várja a legrutinosabbakat is, mint amilyenben gardróbjukba tolták bőröndjeiket tavaly márciusban. Nemcsak a maszkviselés vagy a távolságtartás határozza majd meg a pandémia utáni utazás gyakorlatait. A CNN utazási szakértőket kért meg arra, vázolják, meglátásuk szerint milyen újdonságok várhatnak majd minket világszerte.

Igazolás igazolás hátán

Biztosan sokkal jobban utánanézünk majd annak, milyen feltételekkel utazhatunk be egy országba, és ennek része lesz majd különböző igazolások megszerzése és bemutatása is, legyen szó arról, hogy átestünk-e a fertőzésen, vagy arról, hogy indulás előtt egészségesek vagyunk, esetleg már beoltottak minket. A vakcinaútlevelek és egészségügyi igazolások széles skálájának ötletét vázolták már a közelmúltban, köztük az Európai Unió vakcinaútlevelével vagy az IATA egészségügyi igazolásokat tartalmazó applikációjával. Hogy ezek pontosan hogyan működnek majd, még nem tudni, de abban egyelőre egyetértés formálódik, hogy

egyelőre nem lehet oltáshoz kötni az utazást,

az alacsony átoltottság miatt. Így egyelőre a tesztelés tűnik kulcsfontosságúnak.

Az érintésmentesség elterjedése

Telefonunk lehet a hotelszoba kulcsa, és a recepcióssal sem személyesen, hanem üzenetben vagy telefonon beszélgetünk majd talán. Az arcfelismerésen alapuló technológiákat egyes hajótársaságok már elkezdték a pandémia előtt is tesztelni azonosítás vagy épp fizetés céljára: ők most profitálhatnak ebből. És el kell felejtenünk a svédasztalt is abban formában, ahogy eddig ismertük: valószínűleg a személyzet szolgálja majd ki a vendégeket, ezzel az ételpazarlás is csökkenhet.

Az újszerű szállásmegoldások ideje

Az AirBnB népszerűségének jót tesz a pandémia: az emberek tömött szállodák ehelyett jobban örülnek a saját lakásnak, esetleg háznak saját kerttel, amelyben biztosan nem kell másokba botlaniuk. Azért a szakértők úgy vélik,

újra nőni fog a hotelek népszerűsége, áraik pedig tovább csökkenek,

ahogyan ez már zajlik a pandémia kezdete óta.

Nagyobb rugalmasság

A foglalási és utazási feltételeknél tapasztalható nagyobb fokú rugalmasság is túlélheti a járványt: A mostani helyzetben ezt a kényszer szüli, és valószínű az is, hogy a légitársaságok nem lesznek annyira flexibilisek a lemondásokkal kapcsolatosan, mint ma, de valamit biztosan megőriznek majd ebből a gyakorlatból.

Drágább lesz a repülés

Mivel a légitársaságok nem fogják a pandémia befejezte után azonnal teljes kapacitásukat visszaállítani, várhatóan nagyobb lesz a kereslet a járatokra, mint amekkora a kínálat, ez pedig repülőjegyek árának növekedését eredményezi. A folyamat már elkezdődött.

Az üzleti utazások jövője bizonytalan

Arról, hogy az üzleti utak sorsa mi lesz, senki sem mer előrejelzésekbe bocsátkozni. Bár úgy vélik, az emberek vágynak a fizikai találkozásokra is, valószínűsítik, hogy részben online, azaz

hibrid formában megrendezett üzleti események

veszik majd át a korábbi utazgatások helyét. A cégek bizonyosan igyekeznek majd spórolni az ilyen típusú utakon, hogy mi lesz az arany középút, majd kiderül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×