INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

koronavírus

covid-19

mutáció

brazília

Fekete kereszteket festettek a brazil zászlóra a koronavírus-járvány áldozatainak emlékére egy tüntetésen Brazíliavárosban 2020. május 20-án. A tüntetők Jair Bolsonaro brazil elnök koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései ellen tiltakoztak. Előző nap Brazíliában először haladta meg az ezret az egy nap alatt elhunytak száma.

A brazil Covid-helyzetben akár "világháborúra" is szükség lehet

Infostart

Újabb és az eddigieknél halálosabb variánsok létrejötte forog kockán, ha nem sikerül megfékezni a jelenleg tomboló vírust a dél-amerikai országban.

Brazíliában a pandémia eddigi legnehezebb napjait élik meg: a halálos áldozatok száma felülmúlja a korábbi statisztikákat, a vírushelyzettel kapcsolatosan pedig már a dél-amerikai állam tudósai is vészharangokat kongatnak. Miguel Nicolelis, az ország egyik vezető kutatója, a Duke University szakembere szerint a nemzetközi közösségnek felelősségre kellene vonni az államot azért, hogy megfelelő járványügyi intézkedések hiányában már több mint negyedmillió brazil halt bele a járványba. Ez a világ halálos áldozatainak tizedét jelenti – írja a The Guardian.

Nicolelis szerint Brazília már globális veszélyt jelent, mivel ha továbbra is így tombolhat területén a koronavírus, azzal új és halálosabb variánsok megjelenését kockáztatjuk.

Brazília ma laborként működik

"A világnak hevesen kellene felszólalnia azzal a rizikóval kapcsolatban, amit Brazília jelent a világjárvány elleni küzdelemben – fogalmazott. –

Mi értelme van annak, ha Amerikában vagy Európában sikerült legyőzni a járványt, miközben Brazília táptalaja marad annak?"

Jair Bolsonaro, az ország szélsőjobboldali elnöke következetesen kis megfázásként beszél a koronavírusról és elhárítja az az elleni küzdelemre való felszólítást. Nicolelis szerint nem csak az a baj, hogy az ország a lehető legrosszabbul áll hozzá a vírushoz a világon.

"A gond az, hogy ha a vírust olyan szinten engedjük szaporodni, ahogyan most Brazíliában szaporodik, azzal megnyitjuk a lehetőséget új és halálosabb mutációk megjelenése előtt" – mondta. Egy ilyen variáns, a P.1 már meg is jelent, sőt, már Nagy-Britanniában is felfedezték azt.

"Brazília jelenleg nyitott labor, amelyben a vírus szaporodhat és halálosabb mutációkat hozhat létre. Ez már a világról szól, globális kérdés" – vélekedik a tudós.

Még rosszabb is jön

Kedden Brazíliában 1726 ember halt bele a koronavírusba: ez az eddigi legmagasabb szám az országban a pandémia kezdete óta. A brazil egészségügy lassan összeomlik a terhelés alatt: egy orvos egyenesen csatatérként hivatkozott a jelenlegi állapotokra. Nicolelis szerint 2022-ig nem is tud már kievickélni a kialakult tragikus helyzetből Brazília. Véleménye szerint

jövő márciusig eljutnak a félmillió áldozatig is,

ami nagyon ijesztően hangzik, de szerinte realitás. A bergamói és manausi helyzetnél még rosszabbat is jósol Brazíliának az elkövetkező időszakra, véleménye szerint azonnal háromhetes lezárást kellene meghirdetni az országban ahhoz, hogy valamelyest javulhasson a helyzet. Bolsonaro hozzáállását ismerve azonban ez gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Brazíliában ugyan tavaly ősszel kisebb visszaesést mutatott az új koronavírusos esetek száma, de az aktív eseteké akkor is 400 ezer közelében maradt, naponta pedig még ekkor is több tízezer új fertőzöttek találtak. Cikkünk írásakor a Worldometers.info szerint 863 ezer fölött volt az aktív fertőzöttek száma: március 2-i adatok szerint 58 ezer fölötti új esetre jutott 11 726 halálozás. A 209,5 milliós országban az elmúlt egy év alatt már több mint tízmillióan megfertőződtek az új koronavírussal.

Kemény kritika Bolsonarónak

José Gomes Temporão, az ország korábbi egészségügyi minisztere, aki a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is betöltötte ezt a posztot, úgy fogalmaz: az országnak jelenleg nincs is stratégiája a koronavírus elleni küzdelemre. Nem kötöttek le megfelelő mennyiségű oltást, aminek következtében jelenleg az ország lakosságának 3,3 százaléka van immunizálva.

"Nem hiszem, hogy lenne még olyan vezető a világon, aki ennyire tompán, ilyen elmaradottan élne, akinek annyira téves és elvetemült elképzelései lennének a valóságról, mint Brazília elnökének – mondta Temporão. – A történelem el fogja ítélni ezeket az embereket."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joedson Alves
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018