eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György
Egészségügyi dolgozók a Johnson & Johnson kizárólagos tulajdonú leányvállalata, a belga székhelyű Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát szállítják egy badalonai kórházban 2020. december 17-én. Az oltóanyagot önkénteseknek adják be a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában.
Nyitókép: MTI/EFE/EPA/Enric Fontcuberta

Már a célegyenesben az első egydózisos vakcina

Az amerikai Johnson and Johnson belga leányvállalata, a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett oltásról van szó.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szakértői panele pénteken este jóváhagyásra javasolta a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a magyar vonatkozásokkal is bíró Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, Covid–19 elleni védőoltás engedélyezési kérelmét. Végleges pozitív elbírálás esetén ez lesz az Egyesült Államokban engedélyezett harmadik védőoltás a betegség ellen a Pfizer–BioNtech és a Moderna vakcinái mellett - írta az Index. Ez utóbbi kettő már Magyarországon is elérhető, a Janssen oltása azonban több szempontól is jelentősen különbözik az eddigiektől.

A legfőbb, hogy a vakcina 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását is,

az FDA és a gyártó által szerdán közzétett adatok alapján. Emellett további előnye, hogy elegendő belőle egy dózist beadni, így nem kell annyi szervezés, mint az ismétlő oltásoknál, valamint hamarabb kialakulhat a teljes védettség.

A vakcinát 3 földrész 8 országában, összesen 45 ezer páciensen vizsgálták, így hatásairól és esetleges mellékhatásairól is hatalmas mennyiségű információ áll rendelkezésre.

  • A vizsgálat alatt egyetlen beoltott beteg sem hunyt el Covid–19 következtében, tehát a halálos lefolyású betegség ellen teljes védelmet nyújtott.
  • Ezenfelül a vakcina az Egyesült Államokban beoltott betegek körében 86 százalékos védelmet nyújtott súlyos lefolyású Covid–19 ellen, és
  • a súlyos lefolyás ellen Dél Afrikában is 82 százalékban védettséget nyújtott, ami szintén fontos az ott terjedő mutáns vírusvariáns miatt.

A Janssen szeréből Magyarország is rendelt az uniós beszerzés keretében, összesen 2 180 000 adagot.

A Janssen már benyújtotta az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának engedélyeztetési kérelmét. Az oltóanyag feltételes forgalomba hozatalára vonatkozó ajánlását az ügynökség várhatóan március közepéig közzéteszi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×