eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szájmaszkok száradnak kötélen Fokvárosban 2020. április 18-án, a koronavírus-járvány idején. Dél-Afrikában április végéig vannak érvényben szigorú kijárási korlátozó intézkedések, amelyek értelmében tilos a kocogás, az alkohol vagy a cigaretta értékesítése és a kutyasétáltatás is.
Nyitókép: MTI/EPA/Nic Bothma

Márciusban indulhat Afrikában a tömeges oltás

A kontinens országai számára lekötött oltásmennyiség elérte az 1,27 milliárd adagot - az itt élők 60 százalékának beoltásához 1,5 milliárd dózisra van szükség.

Az Afrikai Unió újabb 400 milliónyi adag védőoltást kötött le, ezzel az általa biztosított mennyiség 670 millió adagnyira emelkedett, írja a BBC. Ezzel a COVAX-on keresztül lekötött, 600 milliós vakcinamennyiségnél is többet biztosítanak a kontinens lakosságának, amivel márciusban már el lehet kezdeni az országok lakosainak beoltását.

Igaz, ekkor nem áll még majd rendelkezésre a teljes mennyiség, ám ez mindenképpen nagy lépést jelent a térségben, ahol számtalan országban a forráshiány miatt nem kezdődött meg a tömeges immunizáció.

Az afrikai járványügyi központ vezetője, John Nkengasong szerint

idén és a jövő évben is érkezik majd oltás

ezen szerződések értelmében, ami fejlődést jelent a régióban. A most bejelentett 400 milliónyi adag az AstraZeneca oltásából érkezik majd. A vakcinát a Serum Institute gyártja Indiában, annak áráról nem hoztak nyilvánosságra információt.

Egyes afrikai országok mindezen túl külön szerződésekkel vagy más adományok révén is jutottak már oltáshoz.

A Dél-Afrikai Köztársaság, amelyből már egy új vírustörzs is útnak indult, február első hetére várja az AstraZeneca vakcinájának befutását, hogy abból elkezdhesse egészségügyi dolgozóinak beoltását. Marokkóban két és félmillió adag AstraZeneca vakcina mellett félmillió adagot vásároltak a SinoPharm oltásából. A Seychelles-szigetek 94 ezer adag Sinopharm védőoltással rendelkezik melyből 50 ezer adagot Abu-Dzabitól kaptak, de India is felajánlott részükre 100 ezer adagot az AstraZeneca oltásából. Mauritiuson 100 ezer, indiai adományban kapott oltásból kezdték meg az immunizációt, Egyiptom pedig január utolsó napjaiban indítja az oltási kampányt. A 100 millió ország 100 millió adag vakcináról szóló szerződéssel rendelkezik.

Ahogyan az az Our World In Data fenti, frissülő oltástárképén is látszik, Afrikának egyetlen országából sem érkezett még jelentés arról, hogy elkezdték volna területén az immunizálást. A kontinens nagyon le van maradva e téren, főként a fejlett országokhoz képest, ez pedig később komoly problémát jelenthet a pandémia megszüntetésének szempontjából.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×