INFORÁDIÓ
2021. március 7. vasárnap
Tamás

egyesült államok

katonaság

joe biden

csiki varga tamás

nemzeti közszolgálati egyetem stratégiai védelmi kutatóközpont

Markánsan megváltozott az amerikai katonai jelenlét világszerte

Markánsan megváltozott az amerikai katonai jelenlét világszerte

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az eddigi amerikai katonai jelenlét stratégiáján várhatóan a Biden-adminisztráció sem fog változtatni, mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. Csíki Varga Tamás emlékeztetett, az elmúlt 10 évben az Egyesült Államok jelentősen csökkentette a külföldön állomásozó katonái számát, a katonai jelenlét hangsúlya pedig az indiai–csendes óceáni térségbe került.

Az Egyesült Államok nemzetközi katonai jelenléte körülbelül a felére csökkent a 2010-es években, miután a korábban stratégiai fókuszt jelentő övezetekből, tehát a Közép-Keletről, így Irakból, Afganisztánból vagy akár Szíriából jelentős erőket vontak ki, „úgy-ahogy lezárva az ottani háborúkat” – mondta az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás.

A csökkenés nagyobb részét a hazatelepítés jelenti, azonban bizonyos mértékben egy fokozatos hangsúlyeltolódás is megfigyelhető, miután Amerika globális stratégiája egyre inkább az ázsiai, csendes-óceáni térségre kezd irányulni, amit a katonai jelenlét is lekövet. Sőt, mára már az Indiai-óceán térsége is belefoglaltatik az amerikai gondolkodásba, ellensúlyozva a felemelkedett kihívó Kínát számos eszközzel. De nem szabad megfeledkezni az itt található Észak-Koreáról sem, amely nukleáris hatalomként magukra nézve periférikusan, de szövetségeseikre, Dél-Koreára és Japánra napi szinten fenyegetést jelent.

Ami a mi számunkra a leglátványosabb és a legnagyobb visszhangot kapta, az az igencsak átalakult európai jelenlét, még ha nem is elsődlegesen és kizárólagosan az Egyesült Államok csendes-óceáni politikája miatt. Ugyanis 2014 óta Oroszország kapcsán a NATO-nak már egy megváltozott, a kollektív védelemre fókuszáló stratégiai hangsúlya van. Rotációs jelenlétben gondolkodnak, kicsit előrébb tolva keletre a katonai egyesülés, így az Egyesült Álmoknak az erőit is, ami mintegy hatezer főre csökkent.

Ez azonban nem gyengítette a NATO keleti államaiban a jelenlétet

– jegyezte meg a szakértő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa úgy látja, amíg nem kerül sor valamilyen konflisukra, fegyveres beavatkozása az amerikai érdekek védelmében, addig nem valószínűsíthető, hogy a fentieken változtatna a Biden-adminisztráció, miután nem érdeke, hogy megnövelje a nemzetközi katonai jelenlétet rövid távon.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Markánsan megváltozott az amerikai katonai jelenlét világszerte
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018