eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Markánsan megváltozott az amerikai katonai jelenlét világszerte

Az eddigi amerikai katonai jelenlét stratégiáján várhatóan a Biden-adminisztráció sem fog változtatni, mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. Csíki Varga Tamás emlékeztetett, az elmúlt 10 évben az Egyesült Államok jelentősen csökkentette a külföldön állomásozó katonái számát, a katonai jelenlét hangsúlya pedig az indiai–csendes óceáni térségbe került.

Az Egyesült Államok nemzetközi katonai jelenléte körülbelül a felére csökkent a 2010-es években, miután a korábban stratégiai fókuszt jelentő övezetekből, tehát a Közép-Keletről, így Irakból, Afganisztánból vagy akár Szíriából jelentős erőket vontak ki, „úgy-ahogy lezárva az ottani háborúkat” – mondta az InfoRádiónak Csiki Varga Tamás.

A csökkenés nagyobb részét a hazatelepítés jelenti, azonban bizonyos mértékben egy fokozatos hangsúlyeltolódás is megfigyelhető, miután Amerika globális stratégiája egyre inkább az ázsiai, csendes-óceáni térségre kezd irányulni, amit a katonai jelenlét is lekövet. Sőt, mára már az Indiai-óceán térsége is belefoglaltatik az amerikai gondolkodásba, ellensúlyozva a felemelkedett kihívó Kínát számos eszközzel. De nem szabad megfeledkezni az itt található Észak-Koreáról sem, amely nukleáris hatalomként magukra nézve periférikusan, de szövetségeseikre, Dél-Koreára és Japánra napi szinten fenyegetést jelent.

Ami a mi számunkra a leglátványosabb és a legnagyobb visszhangot kapta, az az igencsak átalakult európai jelenlét, még ha nem is elsődlegesen és kizárólagosan az Egyesült Államok csendes-óceáni politikája miatt. Ugyanis 2014 óta Oroszország kapcsán a NATO-nak már egy megváltozott, a kollektív védelemre fókuszáló stratégiai hangsúlya van. Rotációs jelenlétben gondolkodnak, kicsit előrébb tolva keletre a katonai egyesülés, így az Egyesült Álmoknak az erőit is, ami mintegy hatezer főre csökkent.

Ez azonban nem gyengítette a NATO keleti államaiban a jelenlétet

– jegyezte meg a szakértő.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa úgy látja, amíg nem kerül sor valamilyen konflisukra, fegyveres beavatkozása az amerikai érdekek védelmében, addig nem valószínűsíthető, hogy a fentieken változtatna a Biden-adminisztráció, miután nem érdeke, hogy megnövelje a nemzetközi katonai jelenlétet rövid távon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×