eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) logója az intézmény genfi székhelyénél 2020. április 15-én. Donald Trump amerikai elnök bejelentette Washingtonban április 14-én, hogy leállítja a WHO-nak nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Martial Trezzina

Joe Biden újabb fontos területen jelöl ki új irányt

Az Egyesült Államok csatlakozik a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezéshez – jelentette be Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa.

Az Egyesült Államok csatlakozik a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezéshez – jelentette be Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa.

Joe Biden új amerikai elnök még csütörtökön aláírja az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot – mondta el Fauci a kezdeményezést összehangoló Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó tanácsának ülésén.

"A Biden-kormányzat teljes elkötelezettséggel akar dolgozni a globális egészségügyi helyzet javításán" – hangsúlyozta a virológus.

Fauci egyúttal hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem lép ki az Egészségügyi Világszervezetből.

A kilépést Biden elődje, Donald Trump kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a WHO rosszul kezelte a világjárványt, és részrehajló magatartást tanúsított Kínával szemben. Trump akkor közölte azt is, hogy felfüggeszti a szervezet finanszírozását. Biden már tavaly nyáron jelezte: ha elnök lesz, Amerika a WHO tagja marad.

Fauci megköszönte az Egészségügyi Világszervezet munkáját, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok folyósítani fogja hozzájárulását.

A COVAX célja annak biztosítása, hogy méltányosan osszák el a koronavírus elleni oltóanyagokat világ országai között, és a szegényebbek is hozzájuthassanak a vakcinához.

A platform csütörtökön közölte, hogy 1,8 milliárd adag oltóanyagot készül eljuttatni szegényebb országokba 2021-ben.

A vakcinák igénybevételére 92 ország jogosult. A COVAX egyúttal jelezte: reméli, hogy az év második felében ki tudja elégíteni a vagyonosabb államok megrendeléseit is. Ugyanakkor számos bizonytalansági tényező merülhet fel a vakcinák előállítása, szabályozása, finanszírozása, illetve a helyi fogadókészség terén, így számítani lehet esetleges változásokra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×