eur:
390.09
usd:
363.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Így lesz szék az eldobott maszkok újrahasznosításából

Egy bútorttervezést tanuló fiatal koreai eldobott maszkok ezreit hasznosítja újra, ezzel is csökkentve a járvány okozta hatalmas mértékű környezetterhelést.

A műanyag újrahasznosítható, az eldobható arcmaszkokkal azonban mégis ritkán történik bármi is azt követően, hogy a szemétbe dobjuk őket. Ez a probléma Kim Hanul, egy 23 éves dél-koreai bútortervező-tanonc gondolatai közé is beásta magát, de ő megoldással is előrukkolt a problémára. Hanulnak köszönhetően ma már pontosan tudjuk, mire lehet jó 1500 elhasznált maszk: készülhet belőle egy dizájnerülőke.

A Reuters arról tudósít, hogy a fiatal még júniusban kezdett maszkgyűjtésbe a Kajvun Művészeti és Designegyetemen, ahol ő maga is végzi tanulmányait. A kihelyezett dobozokba diáktársai 10 ezer maszkot dobtak be, valamint egy maszkgyár is segíti kezdeményezésében: egy tonnányi hibás árut adtak át neki ahelyett, hogy egyszerűen megsemmisítették volna.

Természetesen Hanul tisztában volt azzal is, hogy a maszkok akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, ha azokat fertőzött ember hordta: hogy csökkentse a kockázatot, a begyűjtött védőeszközöket négy napig pihentette, mielőtt elkezdte volna a feldolgozást. Ezt követően eltávolította róluk az általa fel nem használt elasztikus fülpántot, illetve kivette belőlük a drótmerevítést. Több mint 300 fokon olvasztotta őket formába, majd megszületett a végeredmény: egy 45 centiméteres ülőmagasságú, három lábon álló ülőke. A bútordarabot rózsaszín, fehér és kék színben készíti, az alapanyagot jelentő maszkok színeinek megfelelően. A projekt egyben diplomamunkája is, melyet kiállításon is bemutatott már.

A fiatal tervező szeretné bútorcsaláddá bővíteni az egyelőre Stack Stack névre keresztelt ülőalkalmatosságot: tervei szerint szék, asztal és talán világítótest is készülhet majd maszkból kezei alatt. A kormányt és a magáncégeket is biztatja a feleslegessé vált maszkok begyűjtésére és későbbi újrahasznosítására. Erre nagy szükség is van, mivel egyedül Dél-Korában, csak szeptember hónapban egymilliárd eldobható maszkot gyártottak belföldi használatra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×