eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Cuang Jin-cing
Nyitókép: SkyNews/YouTube

Íme az orvos, aki megmentett egy országot a koronavírustól

Vuhanban tett januári tanulmányútján gyorsan levonta a következtetéseket Tajvan fertőző betegségek kezelésére és megelőzésére létrehozott központjának szakértője: Csuang Jin-csingnek köszönhetően Tajvan megúszta hét halálos áldozattal a járványt.

Amikor furcsa tüdőgyulladásos esetek garmadája jelentkezett 2019 decemberében a kínai Vuhanban, a tajvani járványügyi szakértők aggódni kezdtek. A két ország földrajzi közelségére való tekintettel úgy gondolták, nem kezelni, hanem megelőzni kellene azt, hogy a betegség bejusson országukba.

Csuang Jin-csing kezdetben kifejezetten nem lelkesedett azért, hogy elutazzon az ekkor már a koronavírustól sújtott városba: egyrészt éppen költözködött feleségével, másrészt attól is tartott, hogy esetleg hazaviszi a betegséget. Felettesei azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a 2003-as SARS-járvány után a fertőző betegségek kezelésére és megelőzésére létrehozott központ professzora mégis útnak induljon. Ha nem tette volna meg ezt, könnyen lehet, hogy a 24 milliós lakosságú ország statisztikája összehasonlíthatatlanul rosszabb lenne a mostaninál: heten haltak bele eddig a koronavírusba Tajvanon.

Titkolózással szembesült

Megérkezésekor azonnal úgy látta, hogy valami nem stimmel.

"Elsőre az tűnt föl, hogy talán nem elég felkészültek, túlterheltek, vagy valamit titkolnak" - mondta el Csuang Jin-csing a Sky Newsnak.

"Egyszerűen nem akarnak minden információt átadni nekünk."

A professzor így mesélt arról, hogy miért utazott Vuhanba:

"Az első lépés annak érdekében, hogy kontrollálni lehessen egy ismeretlen járványt, az első kitörés részleteinek megismerése. Másodszor pedig meg akartam ismerni a terjedés mentét, mivel az hihetetlenül fontos a megelőzés szempontjából."

A terjedés menete fontos volt

A kutató leginkább arról akart információt gyűjteni, hogy emberről emberre terjed-e a megbetegedés: ekkoriban a WHO álláspontja szerint nem volt erre bizonyíték. Ő január 13-15. között tartózkodott Vuhanban hongkongi és makaói társakkal együtt. Laboratóriumokban és kórházakban is megfordultak, majd egy megbeszélésen egy kínai hivatalnok végül elismerte, hogy a huanani halpiacon, melyet ekkor a a koronavírus bölcsőjének tartottak, két családi góc is kialakult, és egy olyan páciens felesége is megbetegedett, aki sosem járt a piacon.

"Ez indirekt, nagyon konkrét bizonyíték volt az emberről emberre történő terjedésre"

- mondta Csuang Jin-csing.

Bár sokan próbálták tagadni ennek létét, a professzor már meggyőződött erről: hamarabb, mint hogy január 20-án Kína és a WHO - melynek Tajvan nem tagja, épp azért, mert Kína ezt megakadályozza - is bizonyítottnak tekintette az emberről emberre terjedést. Ezt követően hazatértekor a beutazási korlátozások szigorú meghatározásáról győzte meg kollégáit, majd sajtótájékoztatón számolt be mindarról, amit Kínában tapasztalt.

A felelősség a miénk

A professzort meglepte, hogy január 23-án lezárták Vuhant: ő ottjártakor mindössze 41 esetről tudott, nem hitte, hogy a betegség ilyen ütemben terjedhet tovább. A mostani helyzetben is van üzenete a vírussal kapcsolatosan.

"Az emberek ma normális életet akarnak élni, de azelőtt, hogy hatásos vakcinához lenne hozzáférésünk, csak félig normális életünk lehet. Maszkot kell viselnünk, gyakrabban kell kezet mosnunk. Mindenkinek felelőssége van saját maga megvédésére" - mondta a Sky Newsnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×