eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aleksandar Vucic szerb elnök (j) és a kétnapos hivatalos látogatáson Szerbiában tartózkodó szlovén hivatali partnere, Borut Pahor sajtótájékoztatót tart Belgrádban 2019. január 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Egyértelmű viszonyok: szinte felesleges is választásokat tartani Szerbiában

60 százalék fölötti a kormányerők támogatottsága déli szomszédunknál, a hétvégi parlamenti választáson semmi sem fenyegeti a belgrádi kormány újrázását – vélekedett Ördögh Tibor NKE-adjunktus az InfoRádióban.

Parlamenti választásokat tartanak a hétvégén Szerbiában. Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa az InfoRádióban elmondta, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jelenleg kormányzó koalíció a választásokon újra bizalmat kaphat, 60-61 százalékos a támogatottsága.

Az előrejelzések szerint öt lista juthat be a szerb parlamentbe. Kérdés azonban, hogy kik osztozhatnak a maradék mandátumokon úgy, hogy most már nem öt, csak három százalék a parlamentbe jutás küszöbe.

"Ha nem csökkentettek volna, egyetlen párt jutott volna be a Haladók mellett,

a szintén kormányzó szocialisták, ami nagyon izgalmas együttműködést követelt volna meg a törvényhozásban, de így a Radikális Párt, az új, szélsőjobboldali Patrióták Szövetsége és a Szabad Polgárok Mozgalma lépheti át a bejutási küszöböt" – mondta Ördögh Tibor.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek jelenleg négy helye van a törvényhozásban, nyilatkozatai szerint ennyi helyet meg is tartana, vagy növelné is akár ezt a számot, de hogy milyen esélyei vannak erre, arról a szakértő összetetten válaszolt:

"A kisebbségek számára nem garantált létszám van a szerb törvényhozásban, a most versengő 20 pártlistából 4 kisebbségi lista, nekik az egy mandátum eléréséhez szükséges szavazatszámot kell elérniük, ezzel már bejuthatnak, nem kell a 3 százalék. A VMSZ esetében óvatosabb számokat mondanék, mert a vajdasági magyarok lélekszáma is csökkenő tendenciát mutatott, illetve a VMSZ támogatottsága is volt már magasabb, de azért a mozgósításban bízhat" – fogalmazott a szakértő.

A vajdasági magyarság fogyatkozása mögött egyébként a gazdasági hátterű elvándorlás áll, ezért mindenki nagy érdeklődéssel várja a 2021-es népszámlálási adatokat.

A magyar-szerb kormányközi kapcsolatok közben jónak mondhatók, ebben az adjunktus szerint sem várható változás a választások után, aminek fontos oka, hogy komoly magyar érdekeltségek (Mol, OTP) vannak jelen az országban, illetve Magyarország fontos pillére Szerbia nyugati integrációjának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×