eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rendőrségi szalaggal elkerített tér Mannheimben 2020. március 23-án. Németországban 26220-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 111-en életüket veszítették a betegségben.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Botrány Németországban: "egy szélsőbaloldali kecskére bízzák a káposztát"

Lassan elcsitul a koronavírus-járvány, éledezik a politika: Mecklenburg-Előpomerániában a kormánypártok segítettek alkotmánybírói pozícióba egy szélsőbaloldali, antikapitalista politikust.

Németországban már jelentősen csökkent a koronavírusos megbetegedések száma, jelenleg 10 ezer ember számít aktív betegnek, és 8250-an haltak bele a betegségbe. Türingiában Bodo Ramelow miniszterelnök bejelentette, hogy mivel a tartományban már csak 245 fertőzött van, június 6-tól a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos minden korlatozást visszavonnak, a helyükbe helyi intézkedések lépnek, ha esetleg valamelyik járásban újabb koronavírusos megbetegedések jelentkeznének. A határértéket egy héten belül százezer lakosra jutó 35 új fertőzésben határozták meg, ami megegyezik a bajor küszöbbel is. Szövetségi szinten az ajánlott határérték százezer lakosra 50 új fertőzés.

Június 6-tól az óvodák és az iskolák is normális üzemmódban működhetnek Türingiában, de ehhez az óvónők és a tanárok a tartományi kormány költségére teszteltethetik magukat.

A türingiai tervek Bajorországban kiverték a biztosítékot. A kancelláriát vezető miniszter, Florian Hermann egy újságnak adott interjúban nagyon veszélyesnek nevezte a türingiai nyitást, és annak a félelmének adott hangot, hogy a tartomány fertőzési gócponttá válhat. Hasonlóan szkeptikusan reagáltak a türingiai tervekre más tartományok vezetői is.

Azt, hogy a vírus még nagyon veszélyes, bizonyítja az a tény is, hogy két hete Frankfurtban egy baptista istentiszteleten legalább 107 hívő kapta el a fertőzést. A hétvégén Alsó-Szászországból azt jelentették, hogy a korlátozások részleges feloldása után egy étteremből 11 ember ment haza fertőzéssel.

Nehéz helyzetben a kisvállalkozók

Az erős német gazdaság valószínűleg ebből a krízisből is aránylag jól fog kikerülni, a szakértők a gazdasági visszaesést 6 és 8 százalék között becslik. Az állami költségvetés évek óta új hitelfelvétel nélkül, úgynevezett fekete nulla szaldóval zár, a GDP-re vetített államadósság 60 százalék körül mozog. Mivel Németország első osztályú adósnak számít, ezért ingyen, kamatmentesen kaphat hiteleket, mi több, olyan is volt, hogy negatív kamattal bocsátottak ki kötvényeket, azaz a befektetők fizettek azért, hogy ott parkolhatták a pénzüket.

Más a helyzet viszont a lakosság körében. Míg a nagyvállalatok több százezer alkalmazottja állami bértámogatással megkapják fizetésük 60, illetve a családosok a 67 százalékát, addig a kisvállalkozók, egyéni munkavállalók, szellemi szabad foglalkozásúak, művészek sokszor a teljes keresetkiesés okozta gondokkal küzdenek.

Ez főleg a nagyvárosokban igaz, ahol a magas lakbérek miatt amúgy is nehéz a megélhetés. Ennek egyik oka az, hogy Németországban alacsony a lakástulajdon hányad, a háztartásoknak csak 42,1 százaléka lakik saját lakásban, 57,9 százalékuk bérlakásban lakik. Ezért a jövedelmük nagy részét felemésztik a lakbérek, megtakarításra alig van lehetőség.

Antikapitalista alkotmánybíró

A koronajárvány okozta sokk mellett egy kisebb politikai földrengés is megrázta Németországot. A Mecklenburg-Előpomeránia tartomány alkotmánybíróságába a volt NDK-s Szocialista Egység Párt jogutódja, a Linke frakciója egy olyan szélsőbaloldali jogásznőt javasolt, aki a pártjának "Antikapitalista Balosok" nevű csoportjának tagja, és ezt a szervezetet még a szövetségi alkotmányvédelem is megfigyelés alatt tart.ja A csoport "alapvető rendszerváltást" és a "kapitalista tulajdonviszonyok megszüntetését" írta programjába.

Barbara Borchardt, akinek jelölését a CDU és az SPD szavazataival, 2/3-os többséggel fogadta el a tarományi parlament, kijelentette, hogy továbbra is a szélsőbaloldali csoport tagja marad. Véleménye szerint a német alaptörvény nem tartalmaz olyan cikkelyt, amely előírná azt, hogy Németországban csak kapitalista államrend lehetséges.

Az a tény, hogy a helyi CDU képviselői is rá szavaztak, a szövetségi CDU berkeiben számos kritikát vont maga után. A dologban az a legpikánsabb, hogy Angela Merkel saját választókerületének CDU-képviselői is megszavazták. A párt jelenlegi elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer megígérte, hogy kemény kérdéseket tesz majd fel a tartományi CDU frakciójának, mert létezik egy olyan pártirányelv amely mindennemű együttműködést megtilt az SED utódpártjával.

A bajor CSU főtitkára, Markus Blume ezt a Twitteren úgy kommentálta: „Aki az alkotmány ellensége, az nem lehet annak védelmezője – ez skizofrén. Egy szélsőbaloldali kecskére bízzák a káposztát.“

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×