eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Egymástól a fertőzésveszély elkerülésének érdekében biztonságos távolságot tartó látogatók egy londoni parkban a koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én, amikor a járvány elleni védekezésképpen továbbra is kijárási korlátozás van érvényben Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Tragikus eredménnyel gyilkol a koronavírus Nagy-Britanniában

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonylatok arra vallanak, hogy jóllehet országosan már csökken az új koronavírus okozta halálozások száma, az idősotthonokban azonban nagyon sokan halnak meg a Covid-19 betegségben.

Az ONS vizsgálatából kitűnik, hogy az április 17-én zárult egyheti időszakban 1999-en haltak meg az angliai és a walesi idősotthonok lakó közül a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány miatt.

A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma

megkétszereződött

a vizsgált egyheti időszakban az előző azonos időszakhoz képest.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben, de a brit kormány által közölt halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják.

A halálos áldozatok száma a legutóbbi, hétfő esti tájékoztatás szerint a megelőző 24 órában 360-nal nőtt.

Ez eddig a legalacsonyabb napi növekedés ebben a hónapban.

A statisztikai hivatal keddi tanulmánya szerint ugyanakkor az év eleje és április 17. között regisztrált, a Covid-19-járványhoz kötődő összes angliai és walesi haláleset 22,6 százaléka nem kórházakban következett be.

Az ONS kimutatta azt is, hogy a két brit országrészben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - az áprilisi 17-én zárult egy hétben 22 351 halálesetet jelentettek, 3835-tel többet, mint a megelőző héten és 11 854-gyel többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

Ez a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben azóta, hogy a statisztikai hivatal 1993-ban elkezdte a heti halálozási adatok rendszeres közlését a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján.

Az ONS keddi kimutatása szerint a vizsgált héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok közül 8758 említi az "új koronavírus (Covid-19)" szóösszetételt, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 39,2 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz.

Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 33,6 százalék volt.

Londonban - a nagy-britanniai Covid-19-járvány gócában - az április 17-én zárult héten kiállított halottvizsgálati bizonylatok 55,2 százalékában szerepel a Covid-19 szó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×