INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

természetvédelem

bányászat

unesco

ciánszennyezés

Húsz év után még mindig ugyanaz ellen küzdenek Verespatakon

Húsz év után még mindig ugyanaz ellen küzdenek Verespatakon

Infostart

Romániában húsz évvel a végzetes környezeti károkat okozó cianidszennyezést követően sem sikerült megoldást találni a verespataki aranybánya ügyére. A környezetvédők csütörtök este tüntetést tartanak Bukarestben azért, hogy a kormány újra nyújtsa be a világörökségi kérelmet az UNESCO-hoz, ettől remélve nagyobb védettséget a térségnek.

Csütörtökön van a huszadik évfordulója a nagybányai ciánszennyezésnek, tüntetést tartanak Bukarestben a kormány épülete előtt, mivel még mindig napirenden van egy bányanyitás ügye a térségben - közölte a Magyar Természetvédők Szövetségére és a Fenntarthatóság Felé Egyesületre hivatkozva az Index. Az erdélyi civil szervezetek évtizedek óta küzdenek az újabb bányanyitás ellen, legutóbb egy kanadai cég, a Gabriel Resources tervezett külszíni fejtésű, a nemesfémeket szintén cianidos technológiával működő bányát a térségben.

A romániai civil társadalom sürgős, érdemi lépéseket vár Verespatak világörökséggé nyilvánítása kapcsán a kormánytól, mivel sokan úgy vélik, hasznos lépésnek lehet a bányanyitás elleni harcban. Egyébként az előző kabinet 2017-ben vonta vissza az UNESCO-tól a világörökségi jelölést, részben a kanadai cég által indított 5 milliárd dolláros befektetésvédelmi per jelentette fenyegetés hatására.

Az elmúlt napokban 12 ezer ember fordult levélben az illetékes miniszterekhez ez ügyben.

November 4. óta viszont új kormány van Romániában, és

az új kormányfő, Ludovic Orban kijelentette, hogy támogatja Verespatak világörökséggé nyilvánítását.

Az ügyben sürgős lépésre lenne szükség, mert február 1-jén lejár az a határidő, amíg be lehet nyújtani az UNESCO-hoz a Verespatak világörökséggé nyilvánításához szükséges dokumentumokat - írta az Index.

Nyitókép: http://enfo.agt.bme.hu/Weprot Kft.
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018