eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma

Hölvényi: Tiltsák be a cianidos bányászatot az EU-ban

A cianidos bányászati technológia végleges, uniós betiltására szólította fel Karmenu Vella máltai környezetpolitikai biztosjelöltet hétfőn Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő Brüsszelben az Európai Parlamentben a jelölt hétfői szakbizottsági meghallgatásán.

Áder János akkori fideszes EP-képviselő indítványára az EP 2010. május 5-i határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot a cianidos bányászati technológiák uniós tilalmának a kezdeményezésére - emlékeztetett a magyar EP-képviselő, szavait a munkáspárti máltai biztosjelölthöz intézve.

Vella portfóliójához az elképzelések szerint a tengerügyek és a halászati politika is hozzátartozik majd.

Hölvényi szerint a cianidos technológiai tilalom ügyében Janez Potocnik, a korábbi környezetvédelmi biztos a széleskörű társadalmi és politikai támogatottság ellenére - a szigorú uniós normákra való hivatkozva - mindvégig elzárkózott attól, hogy érvényt szerezzen az EP-határozatnak.

"A majdnem 15 évvel ezelőtt történt nagybányai baleset által okozott környezeti és gazdasági károk óta mindannyian jól ismerjük a cianidos bányászati technológiában rejlő veszélyeket" - hangsúlyozta a képviselő, és hozzátette: európai megoldásra, uniós szintű tilalomra van szükség ahhoz, hogy a tiszai ciánszennyezéshez hasonló ökológiai katasztrófa még egyszer ne történhessen meg.

"Európában ugyanis egyfajta aranyláz van kibontakozóban, s kilenc tagállamban számos új cianidos bányászati projekt vár engedélyre, veszélyeztetve ezzel az érintett térségekben élő több millió ember egészséges környezetét" - figyelmeztetett.

A KDNP EP-képviselője felhívta a biztosjelölt figyelmét, hogy a cianidos aranybányászat betiltása és az erőforrás-hatékonyság kérdése szorosan összekapcsolódik. Az elektronikai hulladékok újrahasznosítása ugyanis - jegyezte meg - a környezet károsítása nélkül, több munkahelyet teremtve, több értékes nyersanyagot biztosíthatna az európai ipar számára, mint a sokszor akár egész hegyek eltüntetésével járó külszíni bányászat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×