eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Saskia Esken (j) és Norbert Walter-Borjans (k), a nagykoalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) megválasztott társelnökei, valamint Kevin Kühnert, a párt ifjúsági szervezetének, a Jusosnak az elnöke a párt berlini kongresszusán 2019. december 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Bernd von Jutrczenka

Hatalmi létét teheti kockára a német Szociáldemokrata Párt

A német kormánykoalíció jövője is szóba kerül a német szociáldemokraták pénteken kezdődő kongresszusán. Az eseményen megválasztják a párt két új társelnökét.

Akár a berlini kormánykoalíció szakadásához is vezethetnek a pénteken kezdődő pártkongresszuson megfogalmazott elvárások – vélik szakértők. Az SPD tisztújítást tart, a pártot – történetében először – két társelnök vezeti majd, akik eddig kritikusan álltak a nagykoalíciós politizáláshoz. Ezt támasztja alá az is, hogy már a jelöltállító pártszavazás eredményének hétvégi kihirdetése után is komoly elvárásokat fogalmaztak meg a közös kormányzás folytatásához – mondta el Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádióban.

"Több nyilatkozatot tettek, amiben azt mondták, a koalíció folytatása a jelenlegi feltételek mellett nem lenne helyes. Olyan feltételeket fogalmaztak meg, mint a

12 eurós óránkénti minimálbér,

a klímavédelmi csomag újratárgyalása, lemondás arról, hogy a költségvetés teljesüléséhez hiteleket nem vesz fel a kormány."

A német kormányszóvivő Angela Merkel álláspontját ismertetve a hét elején azt mondta, nincs napirenden a koalíciós szerződés újratárgyalása, de a koalíciós pártok egyetértésével lehet módosítani a kormány politikáját. Az SPD leendő vezetői, akiket minden valószínűség szerint megszavaznak a kongresszuson, azt szeretnék elérni, hogy javuljon az alkupozíciójuk a koalíción belül és megállítsák a párt támogatottságának mélyrepülését – mondta Kiss J. László.

"Kérdés, hogy ez egy szakítópróba-e. Ha problémák lesznek és nem sikerül folytatni a koalíciót, három forgatókönyv lehetséges:
  • egy Jamaica-koalíció, vagyis a CDU a Zöldekkel és a szabad demokratákkal lép szövetségre,
  • lehet egy kisebbségi CDU-CSU-kormány, illetve
  • bizalmi kérdést vetnek fel a parlamentben, ami előre hozott választásokat jelent.

Ez utóbbi az SPD számára sok jót nem ígér, igazi érdeke az, hogy hatalomban maradjon."

Angela Merkel kancellárt már a hét elején jelezte, készen áll az együttműködésre a szociáldemokraták új vezetőivel.

Közben a Financial Times arról ír, hogy a német szociáldemokraták új vezetői kénytelen-kelletlen puhítottak azokon a feltételeken, amelyek alapján hajlandók támogatni az országot irányító, Angela Merkel vezette nagykoalíció fenntartását.

A napi.hu idézi az üzleti lapot, amely a párt ma kezdődő háromnapos konvenciója kapcsán közölt elemzésében azt írja, olyan határozati javaslatot terjesztettek a konvenció küldöttei elé, amely szerint az SPD sem a nagykoalíció fenntartása, sem annak feladása mellett nem kötelezi el magát önmagában, mert arra akarnak választ kapni, hogy mit érhetnek el egyik vagy másik opció a választásával. Napi.hu szemlézni, a cikk szerint

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×