eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Róma, 2017. április 25.Virginia Raggi római polgármester a felszabadulás napján, a fasizmus és a náci megszállás ellen a II. világháború végén kirobbant olasz partizánfelkelés 72. évfordulóján tartott megemlékezésen Rómában 2017. április 25-én. (MTI/EPA/Angelo Carconi)
Nyitókép: MTI/EPA/Angelo Carconi

Sztrájkban Olaszország: itt már többről van szó, mint a római vezetés elzavarása

Rómában általános sztrájkot tartanak pénteken a szolgáltatási szektor dolgozói. A munkabeszüntetéssel az olasz főváros polgármesterének távozását követelik. Az InfoRádiónak nyilatkozó Olaszország-szakértő szerint, bár a Róma mellett több olasz városban szerveződő megmozdulások nem maradnak politikai következmények nélkül, de nem döntik meg a regnáló olasz kormányt.

Olaszország fővárosának történetében először tartanak általános sztrájkot, amelyhez a három legnagyobb szakszervezeti tömörülés csatlakozott.

A munkabeszüntetés érinti a főváros résztulajdonában levő szolgáltató vállalatok mintegy 30 ezer dolgozóját, valamint csatlakoznak a római pedagógusok, orvosok, a köz- és magánszférában dolgozók is.

A vasutasok csütörtök este 24 órás sztrájkba kezdtek. Kivételt a nagysebességű és repülőtéri járatok jelentenek, amelyek a sztrájk ideje alatt is közlekednek.

A szakszervezetek szerint a három éve hivatalba lépett Virginia Raggi vezetésével Róma szinte teljesen működésképtelenné vált a korrupciós ügyek miatt. A fővárosi metróvállalat a felszámolás küszöbén áll, a római köztisztasági vállalat csőd közelbe került, miközben a város utcáit szemét lepi el.

Róma polgármesterének távozását sürgette a Liga vezetője is a jobbközép október 19-i római tömegdemonstrációján. Matteo Salvini azt mondta:

az olasz jobboldal készen áll a kormányzásra.

A Liga vezetője arról is beszélt, hogy a török rezsim nem változtatott helyet, megsemmisíti a területén élő kisebbségeket. "Először a keresztényeket, utána az örményeket, majd a kurdokat. Ezt nem az én nevemben teszi. Ez nem az olasz nép háborúja. És mégis minket tartanak veszélyesnek, és erőszakosnak" – fogalmazott Salvini.

Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő szerint a Róma mellett több olasz városban szerveződő megmozdulások nem maradnak politikai következmények nélkül.

"Ez egy országos sztrájk, ezért a többi nagyvárosban is igen komoly megmozdulások lesznek. Nápolyban, Firenzében, Torinóban, Milánóban – sorolta. –

Ez egy olyan jellegű sztrájk, amely nem maradhat politikai következmények nélkül.

Nem arról van szó, hogy ettől megdől a kormány, nincsenek ennyire szoros összefüggésben, de az egészen biztos, hogy erősen gyengítenek bizonyos pozíciókat, és ha akarják, ha nem akarják, hiszen a szakszervezetek legtöbb esetben baloldaliak, mégiscsak gyengíti az amúgy is demokratikus deficittel küzdő baloldali kormánynak az erejét, a pozícióját" – mutatott rá Szomráky Béla.

Matteo Renzi, a nemrég alakult Élő Olaszország (IV) párt vezetője, volt kormányfő szerint nem lesznek előre hozott választások Olaszországban, a jelenlegi törvényhozás kitölti 2023-ig szóló mandátumát. A baloldali politikus az Umbria tartományban vasárnap esedékes választások előtt azt mondta: nincs értelme hagyni, hogy megbukjon az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt vezetésével szeptember elején létrejött kormány.

Mi lenne egy új választáson?

Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint az Öt Csillag Mozgalom egy új választáson elveszítené az olaszorországi fővárost. Nagyon nagy az elégedetlenség Virginia Raggival szemben, sokan, külső pártok is a leváltását követelik. Kormányválságot az ügy nem okozhatna a szakértő szerint. "A kormánypártok, elsősorban a Demokrata Párt és az Öt Csillag Mozgalom nem támogatná, hogy lemondjon, mert egy újabb választást lehet, hogy elveszítenének, ettől tartanak. A középjobb szövetség támogatottsága jelentős, így elveszíthetné az olasz fővárost a balközép, pontosabban az Öt Csillag Mozgalom".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×