eur:
394.22
usd:
368.87
bux:
65664.79
2024. április 23. kedd Béla
Az iráni elnöki hivatal általközreadott képen Haszan Róháni iráni elnök (k) a Mohamad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel (b) tartott teheráni találkozóján 2019. augusztus 6-án. Róháni közölte: Irán kész tárgyalni az amerikai kormányzattal, ha Washington előbb feloldja az országa elleni szankciókat.
Nyitókép: MTI/AP

Irán "az egyik kezével" béketervet nyújt be az ENSZ-nek

Régiós béketervet kíván benyújtani Irán az ENSZ-ben a Hormuzi-szorosról - közölte az iráni elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó külpolitikai szakértő szerint a közel-keleti ország azt akarja elérni, hogy az Egyesült-Államok kivonuljon a Perzsa-öböl térségéből.

Haszan Róháni iráni elnök egy teheráni katonai díszszemlén úgy fogalmazott: a béketerv összehozza majd és a remény koalíciójába tömöríti az öböl menti államokat, hogy külföldi hatalmak beavatkozása nélkül szavatolják a hajózást a térségben. Úgy vélte: a külső beavatkozás nagyon vitatható és veszélyes a Perzsa-öböl térségére nézve.

Az iráni külügyminiszter szerint

nem biztos, hogy elkerülhető a háború a térségben.

Az amerikai CBS televíziónak adott interjújában ugyanakkor azt mondta: hazája nem kezdeményez ilyet.

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, a Corvinus Egyetem oktatója szerint Irán azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok kivonuljon a Perzsa-öböl térségéből.

"Azt látom, hogy Irán megpróbálja fenntartani külpolitikájának ezt a kétarcúságát, amit eddig is próbált mutatni.

Egyrészről támogat nem állami szereplőket, akik agresszívabb lépésekre is képesek, másrészről pedig az iráni központi kormány igyekszik mutatni a diskurzusra való nyitottságát

és a kompromisszumkészséget."

A térségben nem vallási vagy etnikai, hanem hatalompolitikai konfliktus van – tette hozzá az elemző.

"Ami gyakorlatilag arról szól, hogy a Perzsa-öböl két oldala, vagyis Szaúd-Arábia és a kisebb monarchiák, valamint Irán a hatalomért harcolnak ebben a térségben.

A geopolitikai helyzetet az alakította át jelentősen, amikor a kilencvenes évek elejétől kezdve az amerikaiak egyre nagyobb mértékben lettek jelen a térségben.

Ezt még megfejelte 2003-ban, amikor az amerikaiak beavatkoztak Irakban, megnövelve a jelenlétüket, ettől kezdve ott egy nagyon komplex helyzet alakult ki."

Az elemző szerint nem csak az amerikai kivonulásban bízhat Irán, de francia, brit és török bázis is van a térségben.

Az Egyesült Államok és Irán heves vitába bonyolódott a Hormuzi-szorosról, az öböl menti térség fontos vízi útjáról, ahol Irán több külföldi hajót is lefoglalt.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek bejelentette, hogy csatlakozik ahhoz a misszióhoz, amelyet az Egyesült Államok hozott létre a Perzsa-öböl hajózási útvonalának védelmére azt követően, hogy szaúdi olajlétesítményeket értek támadások. A jemeni húszi lázadók ugyan azt mondták, ők követték el a támadásokat, de Rijád és Washington azt gyanítja, hogy a történtek mögött Teherán áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Jön a költségvetési hiány miatti uniós felkérdezés, Magyarország ellen is eljárás indulhat

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós költségvetési szabályok frissítését, amelynek célja, hogy azok világosabbá, beruházásbarátabbá és az egyes országok helyzetéhez jobban igazodóvá váljanak. Az új szabályok középpontjában a kormányok beruházási képességének védelme, a hitelesség biztosítása a hiány- és adósságcsökkentési mechanizmusok révén, nagyobb mozgástér biztosítása, valamint a párbeszéd és a felelősségvállalás javítása áll. A stabilitási és növekedési paktum reformja miatt már idén elindulhat a túlzottdeficit-eljárás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×