eur:
394.36
usd:
371.61
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Menachem Taub nagykállói rebbe (k) beszédet mond az Európai Rabbi Központ ülése résztvevőinek Pusztulásból az újjáéledésbe címmel rendezett megemlékezésén a fővárosi Cipők a Duna-parton Holokauszt Emlékmű előtt 2014. március 24-én. Balról Oberlander Báruch, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, az Európai Rabbik Központjának főtitkára, a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi megteremtője.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezrek búcsúztatták Izrael egyik leghíresebb vallási vezetőjét

Menáhem Mendel Taub rabbi, a nagykállói haszid udvar vezetője 96 évesen hunyt el vasárnap reggel, és a zsidó vallás szokásai szerint este már el is temették Izraelben.

Taub rabbi jelentőségét, személyes példáját Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Reuven Rivlin államelnök, valamint David Lau askenázi főrabbi is méltatta.

"A kállói rebbe a csütörtökön esedékes izraeli holokauszt-emléknaphoz, a Jom hasoához közeli halála megerősíti örökre szóló kötelességünket, hogy emlékezzünk és sohase felejtsük el a történteket" - mondta Netanjahu. Menáhem Mendel Taub rabbi,

az egyik legfontosabb magyar haszid rabbidinasztia tagja Erdélyben született 1923-ban. 1944-ben Auschwitzba deportálták, ahol Josef Mengele kísérleteinek egyik áldozata volt.

A kísérletek nyomán többé nem nőtt szőrzet az arcán és nem születtek gyermekei. Bergen Belsenben érte a felszabadulás, majd fél évvel a háború után Svédországban megnősült. 1947-ben Amerikába költöztek, ahonnan a hatvanas évek elején Izraelbe vándoroltak.

Izraelben újjáépítette először Rison Leciónban, majd Bné Brakban, végül Jeruzsálemben a nagykállói, jiddisül a "kaliver" jesivát, ahol az egykor Magyarországon kialakult szokásoknak megfelelően tanítják az ultraortodox zsidó vallási hagyományokat és tanokat.

Taub rabbit Izraelben "holokausztrabbiként" is emlegették, mert saját közösségén kívül is gyakran tartott előadást az Auschwitzban és a későbbi táborokban átélt szörnyűségekről, 2014-ben Budapesten is járt.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×