INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

ii. erzsébet

karácsony

brexit

2018. december 25-én közreadott kép II. Erzsébet brit uralkodóról a hagyományos karácsonyi üzenetének felvételét követően a londoni Buckingham-palotában.

Békéről és jóakaratról beszélt karácsonyi üzenetében a brit uralkodó

Infostart / MTI

II. Erzsébet a brit alkotmányos monarchia szigorú protokollja alapján soha nem adhat hangot nyilvánosan személyes véleményének napi politikai kérdésekben, ennek megfelelően egyszer sem említette a brexitet.

A béke és a jóakarat fontosságát emelte ki kedden sugárzott karácsonyi üzenetében a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő ezzel összefüggésben külön megemlékezett az I. világháború befejeződésének idei, 100. évfordulójáról.

Az életének 93., uralkodásának 67. esztendejében járó királynő hagyományosan karácsony első napján szól az Egyesült Királyság és a zömmel egykori brit gyarmatokból álló Nemzetközösség népeihez. Néhány nappal korábban rögzített, felvételről sugárzott karácsonyi

üzeneteit - más nyilvános megszólalásaival ellentétben - mindig maga írja, kormányzati beleszólás nélkül.

A Buckingham-palotában - a királyi család első számú londoni rezidenciáján - felvett idei üzenetében kijelentette: talán a hosszú élet során szerzett bölcsesség része, hogy felismerjünk néhány megdöbbentő paradoxont, például azt, hogy az emberiségben óriási hajlam van a jóra, de ugyanígy a gonosztettekre is. Még a hit ereje is, amely gyakran ösztönzi az embereket nagyvonalúságra és önfeláldozásra, a törzsi jellegű marakodások áldozatává válhat - fogalmazott a brit uralkodó.

Hangsúlyozta:

mások tisztelete és emberi lénynek tekintése mindig jó kiindulópontot kínál a nagyobb megértés felé vezető úton, még a legmélyebben gyökerező nézetkülönbségek esetén is.

II. Erzsébet királynő a brit alkotmányos monarchia szigorú protokollja alapján soha nem adhat hangot nyilvánosan személyes véleményének napi politikai kérdésekben, és idei karácsonyi beszédében egyszer sem említette a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát. Az elmúlt év legsúlyosabb és legmélyebben megosztó, gyakran személyeskedésekig fajuló belpolitikai vitái mindazonáltal éppen a brexit-folyamatot kísérték, és a királynő által említett "törzsi marakodás" kifejezés is gyakran elhangzik a brexit-vitákat értékelő politikai kommentárokban.

Karácsonyi üzenetében az uralkodó alig burkolt utalást tett az idei világpolitikai konfliktusokra is, kijelentve: a karácsony történetének üzenete, amely azt hirdeti, hogy legyen béke a világban, soha nem válik idejétmúlttá, bárki megszívlelheti, és ez jelenleg fontosabb, mint valaha.

Hangsúlyosan és hosszan szólt ezzel összefüggésben arról, hogy az idén volt az I. világháborút lezáró tűzszünet századik évfordulója. Elmondta: édesapja, aki később VI. György néven lett az Egyesült Királyság uralkodója, a brit királyi haditengerészetnél szolgált az I. világháború idején, és kadétként részt vett a háború legnagyobb tengeri ütközetében, az 1916-os jütlandi csatában.

Az uralkodó megemlékezett arról is, hogy legidősebb gyermeke, Károly trónörökös novemberben ünnepelte 70. születésnapját, és felidézte azt is, hogy az idén két dédunokája született.

Nyitókép: MTI/AP/John Stillwell
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018