eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Brüsszel: "London fantáziavilágban él a Brexit kérdésében"

„Fantáziavilágban élnek” – ezt mondta az Európai Unió tárgyalócsapata a Brexit felé tartó Nagy-Britanniáról, amikor elutasította London elképzeléseit az ír határról és az új biztonsági együttműködésről.

Szokatlanul kemény támadásnak tartják a brit sajtóban a Brexit-tárgyalások során elhangzott uniós megjegyzéseket.

Egy vezető brüsszeli illetékes arról beszélt, hogy nem sok haladás történt az ír határ jövőjéről és a Galileo műholdas navigációs rendszer használatáról szóló megbeszéléseken a héten.

Az illetékes kizárta azt is, hogy a kilépés után a britek élhetnének az európai elfogatóparancs rendszerével, amelynek alapján a tagállamok kiadják egymásnak a náluk elfogott bűnözőket, köztük terroristákat.

A büntetőjogi lehetőségek szűkülése a britek hibája – mondta a név nélküli nyilatkozó forrás, akit a Telegraph című lap idézett. Annyi kiderült, hogy a nyilatkozó nő volt.

„Az a benyomásom, hogy az Egyesült Királyság azt képzeli, az EU oldalon kell mindennek megváltoznia és náluk minden maradhat a régiben”

– tette hozzá.

Az uniós illetékes szerint akkor lehet eredményes tárgyalásokra számítani, ha Nagy-Britannia elfogadja azt, hogy mi következik a döntései alapján. „Nem kéne ábrándokat dédelgetni a Brexittel kapcsolatban. Minél hamarabb feladjuk a fantáziálást, annál hamarabb tudunk beszélni jövőbeli kapcsolatunkról” – mondta még.

A britek egymilliárd fontot fektettek az unió saját navigációs rendszere, a Galileo fejlesztésébe és a brüsszeli illetékes értésre adta: ha ebből visszakövetelnek egy részt, akkor azt egy korábbi alku felrúgásának tartanák.

„Az unió nem tárgyal fenyegetések árnyékában sem ebben, sem más kérdésben. Az unió eszközei az uniót illetik meg, nincs alapja azok visszakövetelésének”

– szólt a figyelmeztetés.

A Galileo-ügy megakaszthatja a teljes Brexit-tárgyalási folyamatot, miközben a briteket szorítja a 2019 március végére meghatározott kilépés határideje.

A vita lényege, hogy az EU szerint a kilépés után Nagy-Britannia nem férhet hozzá a technológia azon forráskódjához, amely a tagállamok és hadseregeik számára elérhető.

Mint a Telegraph megjegyzi,

Brüsszelt egyre jobban idegesítik London követelései, hogy különleges jogokat élvezzen, amikor már nem lesz a klub tagja.

Michel Barnier, Brüsszel főtárgyalója meglepőnek nevezte, hogy a britek egy sor uniós biztonsági programban különleges státuszt kértek maguknak. Londonban viszont brit illetékesek mondták azt, hogy meglepte őket a brüsszeli hangnem.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×