eur:
393.02
usd:
366.99
bux:
66821.6
2024. április 26. péntek Ervin
Hét kihívója van Putyinnak

Hét kihívója van Putyinnak

Nyolc jelölt közül lehet majd választani a március 18-án tartandó orosz elnökválasztáson - közölte az orosz Központi Választási Bizottság.

Az orosz Központi Választási Bizottság a támogató aláírások hitelességi vizsgálatának és az aspiránsok végérvényes regisztrálásának lezárását követően közölte, hogy a jelölteket a szavazólapon az orosz betűrend szerint kell majd feltüntetni.

Ella Pamfilova, a testület elnöke sok sikert kívánt minden jelöltnek, majd bemutatta a szavazólap mintapéldányát, amelyen a jóval több mint 300 ezer ajánlást összegyűjtött, így függetlenként induló Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett az Oroszországi Össznépi Szövetség képviseletében Szergej Baburin, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja részéről Pavel Grugyinyin, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt színeiben Vlagyimir Zsirinovszkij, a Polgári Kezdeményezéstől Kszenyija Szobcsak, az Oroszország Kommunistái részéről Makszim Szurajkin, a Növekedés Pártjától Borisz Tyitov, a Jabloko képviseletében pedig Grigorij Javlinszkij szerepel.

Tavaly összesen 70 ember - 46 független aspiráns és 24 párt képviselője - jelezte, hogy indulni kíván az orosz elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb politikai ellenfele, az ellenzéki Alekszej Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését december végén tagadta meg a választási bizottság, arra hivatkozva, hogy két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Válaszul Navalnij nemrég a választás bojkottjára szólította fel szimpatizánsait.

Tekintve azonban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján 69,9 százalékos a szavazni hajlandó lakosság körében, a hivatalban lévő elnök a választás egyértelmű favoritja.

Az úgynevezett agitációs időszak február 17-én kezdődik és március 17-ig tart idén Oroszországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×