eur:
393.8
usd:
369.06
bux:
65831.85
2024. április 23. kedd Béla

Észak-Korea ügyében alternatív megoldásokat kap Donald Trump

Az észak-koreai fegyverek nem az önvédelmet, hanem az elrettentést szolgálják - jelentette ki Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kedden.

Pompeo az American Enterprise Institute nevű konzervatív agytröszt konferenciáján tartott előadásában leszögezte: mivel az észak-koreai rakétaprogram célja az elrettentés, Phenjan következő lépése valószínűleg fegyverarzenál kifejlesztése lesz, beleértve a több rakéta felbocsátására alkalmas képesség kifejlesztését is.

A CIA igazgatója szerint azért is rendkívül nagy kockázatot jelent, ha Észak-Korea kifejleszti atomfegyver- és rakétaprogramját, mert ez óhatatlanul e fegyverzetek elterjedéséhez vezet más országokban is.

Mike Pompeo hangsúlyozta: Donald Trump elnök tárgyalások révén kívánja megoldani az Észak-Korea körül kialakult válságot, ám ezzel együtt is a CIA azon dolgozik, hogy egy sor más jellegű megoldást is felvázoljon neki.

Összekaptak

Az észak-koreai és az amerikai ENSZ-nagykövet éles szóváltásba keveredett kedden a világszervezet égisze alatt zajló leszerelési konferencián Genfben.

Han Te Szong észak-koreai nagykövet szerint a phenjani vezetés "erős és megbízható" nukleáris elrettentéssel rendelkezik bárminemű támadás meghiúsítására és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy katonai egységeket telepít a kommunista állam közelébe a Phjongcshangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpia biztonságának szavatolása ürügyén.

Nem szabad veszélybe sodorni a két Korea közötti kapcsolatok jelenleg pozitív légkörét, ez újból szélsőséges konfrontációhoz vezethet - mondta az észak-koreai diplomata.

Az észak-koreai ENSZ-nagykövet hangsúlyozta azt is, hogy az Egyesült Államoknak teljesen fel kellene lhagynia a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokkal és más nukleáris háborús manőverekkel".

Han Te Szong szerint országának tavaly végrehajtott nukleáris kísérletei segítettek átlátható módon tökéletesíteni Észak-Korea nukleáris csapásmérő erőit. Úgy fogalmazott, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" nem használhat atomfegyvert, csak amennyiben ellenséges erők megsértik szuverenitását vagy érdekeit.

Robert Wood amerikai leszerelési nagykövet felszólalásban minderre úgy reagált, hogy Washington nem fogja elismerni Phenjant nukleáris hatalomként. "Amennyiben Észak-Korea vissza szeretne térni a nemzetközi közösség kegyeibe, tudja, mit kell tennie" - emelte ki Wood. Az amerikai diplomata rámutatott: a phenjani rezsimnek intézkedéseket kell tennie a Koreai-félsziget denuklearizációja érdekében.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hétfőn kijelentette: a két Korea közötti enyhülés a téli olimpia kapcsán "értékes esélyt" jelenthet Washingtonnak és Phenjannak, hogy az a világszervezet Biztonsági Tanácsának határozatait sértő észak-koreai nukleáris- és rakétaprogramról tárgyaljanak. A kommunista állam fegyverfejlesztését rendszeresen kísérik az Egyesült Államok illetve Japán megsemmisítésére vonatkozó fenyegetések a phenjani vezetés részéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Egy 470 milliárd eurós forrástervet jelentett be Ursula von der Leyen

Az Európai Unió ellenálló képességét a Covid-19 világjárvány és az ukrajnai háború átvészelésében, és a gazdasági válság megelőzését olyan stratégiai politikáknak köszönhetjük, mint a SURE, a NextGenerationEU és a REPowerEU. E sikerek ellenére a válságok és más globális tendenciák hatással voltak Európa versenyképességére, amelyet most egy reformcsomaggal kell orvosolni – mondta el az Európai Parlamentben kedden tartott beszédében Ursula von der Leyen bizottsági elnök az Európai Tanács 2024. április 17-18-i rendkívüli ülésének következtetéseiről beszélve.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×