eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újra főhet a fejük a Brexit-tárgyalóknak

A londoni alsóház illetékes szakbizottsága szerint nehéz elképzelni, hogyan kerülhető el a fizikai határellenőrzés visszaállítása az Ír Köztársaság és Észak-Írország között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után.

Simon Coveney ír külügyminiszter a BBC rádiónak ugyanakkor pénteken azt mondta: Dublin a két hét múlva esedékes EU-csúcsig írásban szeretne megoldási javaslatokat látni London részéről a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

A brit parlament alsóházának összpárti Brexit-bizottsága pénteken ismertetett tanulmányában kiemeli, hogy Írország és Észak-Írország határán több mint kétszáz átkelőhelyen zajlik a forgalom vámellenőrzés nélkül.

A jelentés felidézi, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Brexit utáni kormányzati terveket ismertető, néhány hete tartott firenzei beszédében leszögezte: az Európai Unió és az Egyesült Királyság határozottan kinyilvánított álláspontja az, hogy nem fogják elfogadni semmiféle fizikai határellenőrzési infrastruktúra visszaállítását Írország és Észak-Írország határán.

Mivel azonban a brit kormány az EU mellett az unió egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, "egyelőre nem egyértelmű", hogyan lehet ezt majd elkerülni, mivel Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió vámhatára - áll az alsóházi bizottság pénteki jelentésében.

A tanulmány idézi Michael Lux vám- és kereskedelemjogi szakértőt, az Európai Bizottság vámeljárásokkal foglalkozó osztályának volt igazgatóját, aki egy korábbi bizottsági meghallgatáson azt mondta: ha az Egyesült Királyság nem akarja, hogy bármelyik országrésze az EU vámuniójában maradjon, akkor különböző megállapodási lehetőségek merülnek fel az EU és London között, de e megállapodási lehetőségek mindegyike - legyen szó akár szabadkereskedelmi egyezményről - jogilag megkövetelné a vámellenőrzést Írország és Észak-Írország határán.

Simon Coveney ír külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a BBC rádiónak adott pénteki nyilatkozatában ugyanerről a kérdésről szólva kijelentette: az ír kormány azt szeretné, ha a december 14-én kezdődő EU-csúcsig elfogadott szöveges javaslat születne "azokról a paraméterekről", amelyeken belül megoldást lehet találni a határ újbóli megjelenésének elkerülésére.

Coveney egyértelmű utalást tett arra, hogy Írország ennek hiányában nem fog hozzájárulni a Brexit-tárgyalások következő szakaszának elkezdéséhez, mondván: ez "ugrás lenne a sötétbe", és ezt Dublintól nem lehet elvárni.

Az Európai Unió december közepi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról szóló tárgyalássorozat átléphet-e a kilépés feltételrendszeréről szóló jelenlegi első szakaszból a második szakaszba, amelynek fő napirendi pontja az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerének kialakítása lesz a Brexit utáni időszakra.

Dublinnak e döntésben komoly szava van, mivel a továbblépés egyik feltétele az, hogy az EU-csúcsig érdemi haladás történjen Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

E határon jelenleg semmiféle vám- és útlevélellenőrzés nincs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×