eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Theresa May elnézést kért péntek este

Theresa May elnézést kért péntek este

Változatlan személyi összetétellel alakult meg péntek este az új brit kormány belső kabinetje. Theresa May a BBC televíziónak nyilatkozva péntek este elnézést kért azoktól a volt konzervatív képviselőktől, akik a választáson elveszítették alsóházi mandátumokat, és "akik ezt nem érdemelték meg".

A Downing Street bejelentése szerint továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi minisztérium élén, és David Davis vezeti a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások irányítására létrehozott tárcát.

A csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon a brit Konzervatív Párt ugyan elvesztette abszolút többségét,

ennek ellenére Theresa May konzervatív párti miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt.

May, aki előzőleg a londoni Buckingham-palotában járt, és kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, a Downing Streetre visszatérve közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot. Theresa May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz "barátja, és szövetségese", a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, és ennek alapján "bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében" - mondta rövid nyilatkozatában a brit kormányfő. May azonban nem tett említést a formális koalíció lehetőségéről.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság - legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján - az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is.

Theresa May a BBC televíziónak nyilatkozva péntek este elnézést kért azoktól a volt konzervatív képviselőktől, akik a választáson elveszítették alsóházi mandátumokat,

és "akik ezt nem érdemelték meg".

Megfordult-e a fejében a lemondás gondolata?

Arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a lemondás gondolata, a kormányfő kitérően azt mondta: a Konzervatív Párt szerezte a legtöbb képviselői helyet az alsóházban és a legtöbb választói szavazatot. "E kritikus időszakban, a nemzet érdekében a kormányalakítás a kötelességünk, és én ezt fogom tenni" - fogalmazott Theresa May. Megerősítette, hogy a tervezett időpontban, június 19-én megkezdődnek az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások.

A végleges választási eredmény kihirdetéséhez már csak egyetlen választókörzet, a londoni Kensington kerület eredményei hiányoznak. Itt a túl szoros eredmény miatt, háromszori újraszámlálás után felfüggesztették a szavazatszámlálást, de ez a kerület sem változtathat már azon, hogy a Konzervatív Párt elvesztette korábbi abszolút többségét az alsóházban. A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 lehet a parlament 650 tagú választott kamarájában, héttel kevesebb az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-nál - jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Prágában sajtóértekezleten kijelentette:

"Erősen bízom abban, hogy Nagy-Britannia a választások után is hajlandó lesz elkezdeni a tárgyalásokat a Brexitről".

"Bízom abban, hogy a választások eredménye nem lesz kedvezőtlen hatással a tárgyalásokra, amelyeket már nagyon várunk" - tette hozzá.

Juncker kifejtette: az Európai Bizottság és az uniós tagállamok is fel vannak készülve a tárgyalásokra. "Várjuk a brit küldöttséget. Először az elválás formájáról kell megállapodnunk, utána pedig a jövőbeni kapcsolatok szerkezetéről" - mutatott rá az EB elnöke. Donald Tusk, az Európai tanács elnöke levélben gratulált a brit kormányfőnek újbóli kinevezéséhez. Levelében az Európai Tanács elnöke kihangsúlyozta: "Közös felelősségünk és sürgető feladatunk, hogy a lehető legjobb szellemben, a polgárok, a gazdasági szereplők és az érintett országok számára a lehető legkevesebb hátránnyal járó eredmény érdekében folytassuk az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépéséről szóló tárgyalásokat".

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 19:46
×
×
×
×