eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ez a jövő várhat a régi-új brit miniszterelnökre

Ez a jövő várhat a régi-új brit miniszterelnökre

Elképzelhető, hogy nem tölti ki mandátumát a csütörtöki brit választások után létrejövő koalíciós kormány – mondta Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az InfoRádió Aréna című műsorának. Az ELTE docense jelezte, bár a Konzervatívokhoz nagyon közel áll a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt, a következő hónapokban jelentős problémákat kell közösen megoldaniuk.

„A jelenlegi koalíciónál azért nagyon vékony a többség, és nagyon súlyos kérdéseket kell eldönteni” – jelentette ki az ELTE docense.

„Egyrészt valószínűleg egy olyan átmeneti időszak várható, amikor a brit gazdaság nem fog annyira jól teljesíteni, mint amennyire eddig teljesített, vagy teljesíthetnek az Európai Unión belül.

Átmeneti gazdasági nehézségeket okozhat az Európai Unióból való kilépés,

és át kell hangolni a gazdasági kapcsolatokat, újra kell kötni a kereskedelmi szerződéseket” - vetette fel Magyarics Tamás.

Hozzátette: szintén fontos kérdés, hogy a bevándorlással mit tudnak kezdeni, illetve hogy mennyire tudják megvédeni a brit állampolgárok jogait az Európai Unión belül.

„A negyedik nagyon fontos probléma pedig, hogy az Európai Unió vezetői szerint száz milliárd eurót kell fizetniük a briteknek – adott esetben még azután is, hogy kilépnek, mivel a pénzügyi ciklus 2020-ig tart. Így ha 2019-ben kilépnének, akkor is fizetniük kellene 2020-ig a hozzájárulásokat” - mondta a külpolitikai szakértő.

Az ELTE docense úgy látja, hogy

mivel a konzervatív párt nem egységes párt, hanem néppártokból áll, lemorzsolódhatnak egyesek,

vagy akár a DUP is gondolhatja úgy, hogy már nem szolgálja az érdekeit ez a fajta együttélés.

Ez a jövő várhat a régi-új brit miniszterelnökre

Hozzátette, hogy jelen pillanatban azért aránylag biztos partnernek számít a DUP, mivel együtt szavazott a konzervatívokkal a kilépés mellett, és uniópárti, tehát nem érdeke, hogy az Egyesült Királyság felbomoljon.

„Úgy tűnik egyébként, hogy az Egyesült Királyságból való kiválás kérdése félig-meddig, vagy talán egészen le is kerül a napirendről, mivel a Skót Nemzeti Párt elég jelentősen visszaesett most, hogy veszített 21 mandátumot. 34 százalékos támogatottsággal pedig nem valószínű, hogy újra nekifutnának egy újabb referendumnak” - jegyezte meg a külpolitikai szakértő.

„Elképzelhető, hogy nem fog végig kitartani a kormány”

- jelentette ki összegzésként Magyarics Tamás.

Ez az Európai Uniónak is kellemetlen lenne, mivel akkor tolódik az egész folyamat az újabb választási kampány, az újabb kormányalakítás miatt, és esetleg új szereplőkkel kellene újraindítani az egész procedúrát – tette hozzá a szakértő.

„Elvileg senkinek sem lenne jó, de nem lehet pontosan kiszámítani, hogy mi lesz egy vagy két év múlva”

- fogalmazott az ELTE docense.

A teljes beszélgetést ma este 6 órától, az InfoRádió Aréna című műsorában hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×