eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Átalakult a kanadai kormány

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kedden átalakította kormányát, a külügyi tárcát Chrystia Freeland korábbi kereskedelmi miniszter kapta, aki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményről (CETA) szóló tárgyalásokat vezette.

Freeland új megbízatása aggodalmak közepette történt. Donald Trump január 20-án hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök kijelentette, miszerint újra akarja tárgyalni, sőt akár felmondani az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA), illetve jó kapcsolatokat szeretne ápolni Moszkvával.

Az ukrán származású Freelandet 2014-ben tiltották ki Oroszországból, miután Moszkva egy sor büntetőintézkedést hozott több kanadai tisztségviselővel szemben. Freeland Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálójának számít. A kanadai politikus Stephane Diont váltja a külügyi tárca élén.

A kereskedelmi tárcát Francois-Philippe Champagne veszi át.

Az új bevándorlási miniszter a szomáliai bevándorlóként Kanadába érkezett Ahmed Hussen lesz. A jogi végzettségű Hussen volt az első szomáliai származású kanadai, akit 2015-ben a kanadai parlamentbe választottak.

John McCallum, aki bevándorlásügyi miniszterként 39 ezer szíriai menekült befogadását felügyelte, lemond törvényhozói tisztségéről, hogy Kanada Kínába akkreditált nagyköveteként folytassa politikai pályafutását. Kanada és Kína szabadkereskedelmi megállapodást szándékozik kötni a jövőben.

Trudeau első ízben alakította át kormányát 2015. októberi megválasztása óta. Akkor olyan kormányt alakított, amelynek felét női miniszterek alkották. Az átalakítást követően 15 női, és 14 férfi tárcavezető van Trudeau kormányában.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×