eur:
393.46
usd:
367.7
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Amerikában nem tudják, milyen diktatúrában élni

Nagyon keveset tud az amerikai társadalom a kommunizmus történetéről, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc megismertetése hozzájárulhat Kelet- Európa történelmének megértéséhez - mondta washingtoni útján a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke, Földváryné Kiss Réka.

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány és a nagykövetség is megemlékezés-sorozatot tartott 1956-ról Washingtonban. Az alapítvány által szervezett konferenciákon, beszélgetéseken vett részt Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke.

„Rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok szellemi központjába hozzuk el 1956-ot. Az a tapasztalat, és ezt a helyiek is megerősítik, hogy a kommunizmusról, annak történetéről nem sok ismerete van az amerikai társadalomnak. Nem tudják, hogy milyen volt egy totális diktatúrában élni és milyen az alapvető, elementáris szabadságvágy, ami 1956-hoz vezette  a magyar társadalmat. Nagyon fontos, hogy erről újra és újra szó essék. Ezt megerősítették a washingtoni kerekasztal-beszélgetések után” - fejtette ki a szervezet elnöke.

Földváryné Kiss Réka szerint 1956 nagyon egyértelmű és univerzális szimbóluma a szabadságvágynak, a szolidaritásnak, az összefogásnak és a nemzeti függetlenség iránti vágynak. Ezek olyan üzenetek, amelyeket az amerikai társadalom is ért, és ezen keresztül a magyar történelem és a közép-európai régió története is jobban megismertethető – tette hozzá.

A washingtoni programok az egyetemi közönségnek és a nagyközönségnek is szóltak. John Lukács professzor is előadást tartott, míg a Kommunizmus Áldozatainak Alapítványa központjában kerekasztal-beszélgetést rendeztek Charles Gati professzorral. Az amerikai katolikus egyetemen a Márton Áron püspök életéről szóló kiállítás nyitó apropóján beszéltek a katolikus egyház üldözéséről, a keresztény egyház történetéről, szerepéről a kommunista időszakban. 

„Mindez jó alkalom volt arra, hogy megismertessünk fontos területeket a magyar történelemből, a kommunizmusról és ’56-ról” - emelte ki a történész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×