eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Válságtanácskozás Münchenben - Nyolc halálos áldozat

Válságtanácskozást kezdett pénteken késő este Münchenben a bajor kormány Horst Seehofer miniszterelnök vezetésével a tartományi fővárosban történt lövöldözés miatt, amelyben legkevesebb nyolcan meghaltak.

A tanácskozás után Joachim Herrmann belügyminiszter sajtótájékoztatót tart.

A müncheni rendőrség közölte, hogy nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez a haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel.

Közben München teljes területén zajlik a kutatás az elkövető vagy elkövetők után, miközben a Bild című országos lap után a tz című müncheni lap is azt jelentette, hogy egy tettes főbe lőtte magát.

Bild: a tartományi belügyminiszter szerint lehet, hogy csak egy elkövető van

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta korábbi közlését, adatai szerint nem legalább három, hanem "legalább egy" elkövetője van a péntek esti müncheni lövöldözésnek - jelentette késő este a Bild című német lap az online kiadásában.

A lövöldözésben a müncheni rendőrség szóvivője szerint legalább hatan haltak meg.

Tájékoztatója után a Münchener Abendzeitung című lap az online kiadásában a szövetségi rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ezt az információt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.

Német kancelláriaminiszter: nem zárható ki a terrorizmus

Nem lehet kizárni, hogy terrortámadás volt a pénteken Münchenben történt lövöldözés - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter késő este az ARD országos köztelevíziónak.

A biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és "nem zárnak ki egyetlen hipotézist sem" - mondta a miniszter.

Az elkövetők lehetséges számáról elmondta: egy emberről tudják biztosan, hogy részt vett a lövöldözésben, az illető szökésben van.

A lövöldözésben a müncheni rendőrség adatai szerint legkevesebb nyolcan haltak meg. Találtak egy kilencedik holttestet is, és vizsgálják, hogy ez az ugyancsak erőszakos haláleset kapcsolatban van-e a lövöldözéssel - közölték.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság egy jelentése szerint a rendőrség úgy véli, hogy a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre talált férfi holttest az egyik elkövetőé lehet.

Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap; részvétét fejezte ki

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök péntek este telefonon konzultált a müncheni eseményekről és az azok kapcsán esetleg szükségessé váló intézkedésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap a helyzet alakulásáról - tette hozzá.

A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek - közölte Havasi Bertalan.

Szijjártó Péter részvéttávirata

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken este részvéttáviratot küldött Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek a legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelő müncheni lövöldözés kapcsán.

"Megdöbbenve értesültem a mai müncheni gyilkos támadásról. Magyarország Németország mellett áll ezekben a nehéz órákban. Az aljas támadás megerősítette: minden eddiginél keményebb erőfeszítéseket kell tennünk az európai emberek biztonságának helyreállítása érdekében" - ismertette levelét Szijjártó Péter az MTI-vel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×