eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarics Tamás: "Rengeteg akadálya van Skócia kiválásának"

Rengeteg akadálya van annak, hogy Skócia a Brexit nyomán kiváljon az Egyesült Királyságból, így várhatóan a skótok egyelőre kivárásra játszanak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás egyetemi docens, külpolitikai szakértő.

Több uniós tagállam, például Spanyolország is tart attól, hogy határain belül is felerősödnének a szeparatista törekvések, ha a Brexit nyomán Skócia kiválna az Egyesült Királyágból és csatlakozhatna az Európai Unióhoz.

Így a spanyol miniszterelnök már előre is bocsátotta, hogy megvétózna egy esetleges skót vissza-csatlakozást, de ha nem így történne, Skóciának akkor is elölről kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat – hangsúlyozta Magyarics Tamás. Ám az egyetemi docens hozzátette, hogy gazdaságilag sem biztos, hogy a skót kiválás előnyös lenne számukra.

Jelen pillanatban a központi költségvetésből a skótok többet kapnak vissza, mint amit befizetnek. Igaz, hogy ők azt mondják, hogy majd ha az Északi-tengeri olaj az övék lesz teljes mértékben, akkor az megfelelő bevétel, de egyrészt kezdenek ott kimerülni az olajmezők – most senki nem tudja, hogy ott tártak-e föl újat vagy nem, ezt mindenki titokban tartja –, másrészt az angolok nem biztos, hogy ebbe belemennének, hogy száz százalékig a skótoké legyen” - mondta a külpolitikai szakértő.

Mindezért Magyarics Tamás szerint nem valószínű, hogy a skótok elhamarkodnák a döntést.

„Úgyhogy a skótoknál – akik leginkább esélyesek lennének arra, hogy kiváljanak – rengeteg az akadály, és azt hiszem, hogy ők kivárásra fognak játszani, megnézik, hogy a tárgyalások hogyan alakulnak és akkor fognak dönteni, vagy egy-két év múlva fogja Nicola Sturgeon – ha még mindig ő lesz a Skót Nemzeti Párt vezetője – kezdeményezni azt, hogy a skótok egy újabb népszavazásnak nekifussanak” - véli a szakértő.

A zömében szintén a Brexit ellen szavazó Észak-Írország esetében, ha Nagy-Britannia unióból való kilépésével valódi határ alakul ki Írország és Észak-Írország között, felerősödhet a szakadás-pártiak tábora. Jelenleg azonban Írország is a Nagy-Britanniával meglévő gazdasági és egyéb kapcsolatainak fenntartásában érdekelt, tehát e téren is sok múlik a Brexit-tárgyalások eredményén – tette hozzá Magyarics Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×