eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Több tucat halálos áldozata van egy újabb terrortámadásnak Törökországban

Öngyilkos merénylők támadásában többtucatnyi ember meghalt kedd este a török nagyváros, Isztambul nemzetközi repülőterén.

A török miniszterelnök szerint az első jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet állhat az Atatürk repülőtéren elkövetett lövöldözés és robbantások mögött, amelyeknek a legfrissebb jelentések szerint 36 halálos és 147 sebesült áldozatuk van.

Binali Yildirim kormányfő a repülőtéren tartott szerda hajnali sajtótájékoztatóján elmondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Velük együtt 39-en haltak meg.

Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak - akik állítólag taxival érkeztek a helyszínre - előbb kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat.

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt. A hivatalos közlések szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is. Szaúd-arábiai diplomáciai források szerint két sebesült szaúdi állampolgár.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.

"Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot" - áll a nyilatkozatban.

Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője. Hajnalban újra kinyitott, és a legtöbb járat menetrend szerint elindul, illetve fogadják ott.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság első reakciójában töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később fel is oldotta a repülési tilalmat.

A washingtoni Fehér Ház közleményben ítélte el az isztambuli repülőtéren történteket, a republikánusok és a demokraták várható elnökjelöltje pedig a terrorakció után szinte perceken belül reagált. Mind Donald Trump, mind Hillary Clinton a terrorizmus ellen erőteljesebb és hatékonyabb harcot sürgetett.

A Fehér Ház közleménye szerint "az Atatürk nemzetközi reptér és a brüsszeli repülőtér, amelyet korábban támadtak meg, jelképe azoknak a kapcsolatoknak, amelyek elszakíthatatlanul összekötnek bennünket". "Osztozunk a meggyilkoltak családtagjainak és szeretteinek gyászában, a sebesülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánunk, és megerősítjük rendíthetetlen támogatásunkat Törökországnak, amely NATO-szövetségesünk és partnerünk" - áll a közleményben.

A republikánus Donald Trump egy ohiói kisvárosban kampányolva arra is utalt, hogy hazáját is terrortámadásoktól félti. Az üzletember óvatosságra intett az Iszlám Állammal kapcsolatban, és hangsúlyozta: a terroristák nemhogy teret veszítenének, hanem éppen ellenkezőleg, "a bozóttűz gyorsaságával terjeszkednek". Beszéde előtt Trump Twitter-üzenetet is írt, amelyben úgy fogalmazott: "minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy a szörnyűséges terrorizmust az Egyesült Államok határain kívül tartsuk".

Hillary Clinton, a demokraták várható elnökjelöltje közleményében a terrorizmus elleni harc fokozását sürgette. Leszögezte: "minden amerikai egységesen a török nép mellett áll a gyűlölet és az erőszak elleni harcban". Hangsúlyozta, hogy az isztambuli támadás csak még eltökéltebbé teszi azokat az erőket, amelyek szerte a világban a terrorizmus és a dzsihadista radikalizmus ellen harcolnak". A volt külügyminiszter leszögezte: "ez a merénylet emlékeztet bennünket arra, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad meghátrálnia, el kell mélyítenünk együttműködésünket szövetségeseinkkel a Közel-Keleten és Európában egyaránt".

Elítélte a merényletet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is. Megismételte egyúttal, hogy támogatja a terrorizmus legyőzését célzó nemzetközi erőfeszítéseket.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×