eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Clinton szoros győzelmet aratott Kentuckyban

Szoros győzelmet aratott a kedden tartott demokrata párti előválasztáson Hillary Clinton volt külügyminiszter Kentucky államban - közölte a helyi választási testület vezetője.

A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint 99 százalékos feldolgozottság mellett Hillary Clinton a voksok 46,7 százalékát kapta, míg Bernie Sanders vermonti szenátorra a választók 46,3 százaléka szavazott.

"Hillary Clinton nem hivatalosan győztes" - közölte Alison Lundergan Grimes, a Kentucky Állami Választási Bizottság elnöke.

Clinton a korábbi előválasztásokon jelentős előnyre tett szert Sandersszel szemben, több mint 300 küldöttel több támogatja őt, mint a vermonti szenátort, de még több mint száz jelölt támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy kijelenthető legyen: ő lesz a Demokrata Párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson. Az AP amerikai hírügynökség viszont már biztosra veszi Clinton sikerét. Ahhoz ugyanis, hogy Sanders megelőzhesse, a hátralévő választásokon a delegátusok csaknem 90 százalékának támogatását kellene megnyernie, ami a párt arányos szavazatelosztási rendszere miatt gyakorlatilag lehetetlen.

Kentuckyban 55 küldött támogatását szerezhetik meg a jelöltek. A szoros eredmény azt jelenti, hogy Clinton és Sanders 25-25 delegátus támogatását kapja az államban, ötről pedig a hivatalos végeredmény alapján döntenek majd. Ez is Clinton győzelmeként értékelhető, miután így ő közelebb került a jelöltség megszerzéséhez, Sanders hátránya pedig nem csökkent. Oregonban, ahol még tart a szavazás, 61 delegátus támogatásának sorsa dől el. Mindkét államban arányosan osztják el a jelöltek támogatását, a győztes nem visz mindent.

Sejthető volt, hogy Kentucky nem lesz kedvező terep Clinton számára, miután a szomszédos Nyugat-Virginiában és Indianában is Sanders szerezte meg a győzelmet. A várakozások szerint az oregoni voksolás is az ő győzelmét hozza majd.

A republikánusoknál immár Donald Trump az egyetlen versenyző, de hivatalosan még ő sem szerezte meg a jelöltséghez kellő mennyiségű pártküldött támogatását, ahhoz 1237 delegátus szavazatát kell bírnia a nyári jelöltállító kongresszuson. Eddig 1143 jelöltállító küldött támogatását szerezte meg. A Republikánus Párt csak Oregonban tart ma előválasztást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×