Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött a migránsok elszállítása Idomeniből

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A görög rendőrség megkezdte a migránsok elszállítását a görög-macedón határon lévő Idomeniből, miközben szombaton közzétett hivatalos adatok azt mutatják, hogy jelentős mértékben csökkent az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma.

Görög rendőrségi források szerint autóbuszokkal mintegy 400 menekültet szállították el eddig a határon lévő Idomeniben spontán létesített sátortáborból a legközelebbi, hatóságok által kialakított befogadóközpontba. Tucatnyi autóbusz vár arra, hogy elszállítsa azokat a migránsokat, akik nem akarnák Idomeniben maradni, miután Macedónia lezárta a határát, és ezzel lehetetlenné vált számukra az Európai Unió országaiba való eljutás a nyugat-balkáni útvonalon.

A menekültek elszállítása Idomeniből önkéntes alapon történik.

Helyszíni jelentések szerint az első autóbuszokba jobbára gyermekes házaspárok szálltak fel, akik számára elviselhetetlenné váltak az ottani körülmények. Egyikük, a 29 éves Dzsanger Hasszán - aki az iraki Kurdisztánból érkezett - azt mondta, hogy egy hónapot töltött feleségével és két gyermekével Idomeniben, de nem marad tovább, gyerekei lebetegedtek. "Nehéz a helyzet, az elmúlt két napon fújt a szél, néha eső is esett. Nincs más választásunk, mennünk kell" - mondta.

Szombati hivatalos adatok szerint Idomeniben jelenleg 11 603 migráns van.

Jorgosz Kirticisz, a menekültválsággal foglalkozó athéni hivatal (SOMP) szóvivője azt mondta, hogy az elkövetkező napokban fokozni fogják a menekültek elköltöztetésére irányuló erőfeszítéseket. Jelenleg kétezer szabad helyet tartanak fenn a görög befogadóközpontokban az Idomeniben levőknek, hétfőtől pedig megduplázzák a helyek számát, három héten belül pedig további 30 ezer férőhelyet létesítenek az új menekültközpontokban.

A görög kormány szombati hivatalos adatai azt mutatják, hogy tovább csökken az égei-tengeri görög szigetekre érkező menekültek száma: 24 óra leforgása alatt 78 új menekült érkezett, ami kevesebb mint a fele az egy nappal korábbi adatnak (161).

Az uniós-török migránsegyezmény egy héttel ezelőtti hatályba lépése óta folyamatosan csökken az érkező migránsok száma. Szerdán egy menekült sem érkezett az égei-tengeri görög szigetekre.

Jelenleg Görögország területén valamivel több mint 50 ezer migráns tartózkodik.