eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megkezdődött a szavazatszámlálás Iránban

Megkezdődött a szavazatszámlálás szombaton Iránban az előző nap tartott kettős választások után.

A közel-keleti országban pénteken közel 55 millió szavazásra jogosult járulhatott az urnák elé, hogy új parlamentet válasszon, továbbá döntsön többek között az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjairól.

Szombat reggeli értesülések szerint a részvétel 58 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy mintegy 32 millióan adták le szavazatukat. Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

Egy jelölt csak akkor kerülhet be a törvényhozásba, ha a választókerületben leadott szavazatok minimum 25 százalékát megszerezte. Ha nem sikerül elérni ezt a szavazatarányt, akkor a választási rendszer egy második fordulót irányoz elő, erre mindenekelőtt a legnagyobb választókerületekben, például Teheránban és tartományában van kilátás.

Az iráni sajtó, illetve a helyi hírügynökségek szombaton délelőtt azt az értesülést közölték, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok ezzel szemben talajt vesztettek.

Elemzők szerint a voksolás kimenetelén múlik, meg tudja-e valósítani Haszan Róháni iráni elnök a 2013-as hivatalba lépésekor beharangozott társadalmi és gazdasági reformokat, s folytatni tudja-e a nagyhatalmakkal tavaly kötött atomalkuval megkezdett nyugati nyitást.

Egyes vélekedések szerint a választások eredménye egyfajta generációs váltást is eredményezhet abban az országban, ahol a mintegy 80 milliós lakosság közel 60 százaléka 30 év alatti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×