Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdő Péter: Az eucharisztia a vallások közti dialógus

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros a Fülöp-szigeteki (SZEBU) Cebu szigetén rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszuson. Az esemény legfőbb üzenetéről Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek beszélt az InfoRádiónak.

"A szentmise egy nagy koncelebráció volt, Diarmuid Martin dublini érsek volt a főcelebráns, ő volt az előző eucharisztikus kongresszus házigazdája. Beszélt arról, hogy volt két főnöke, amikor a római kúriában dolgozott, akik az életükkel rendkívül bátor tanúságot tettek a hitükről. Ebből az egyik Van Thuán vietnami bíboros volt, aki börtönt és munkatábort is szenvedett a hitéért" - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek az InfoRádiónak.

Hozzátette: szó volt arról, hogy az eucharisztia a keresztény élet középpontja és az istennel való találkozás kiemelkedő lehetősége.

"Utána következett az eucharisztikus körmenet, amelyen az itteni rendőrség becslése szerint több mint 2 millióan vettek részt. Hatalmas fáklyás körmenet volt, keresztül a városon. Nagyszerű élmény volt azok számára, akik részt vettek az eseményen. Különböző nyelveken folyt az imádság és az ének, angolul, spanyolul, portugálul, kínaiul és franciául.

Mint mondta, a 2 milliós tömeg hatalmas szám és Cebu szigetén különösen szép eredmény, hiszen a sziget lakossága önmagában is két és fél millió.

"Az, hogy a világ minden tájáról összejöttünk ilyen sokan, nekik is biztosan nagyszerű élmény volt" - hangsúlyozta az Esztergom-Budapesti érsek.

Erdő Péter elmondta, hogy a vasárnapig tartó világkongresszus fő témája: "Krisztus bennetek a dicsőség reménye".

"Ezeknek a szavaknak a legtágabb értelmezéséről hallottunk nagyon értékes előadásokat. Például arról, hogy az eucharisztia, mint a keresztény hit továbbadásának ösztönzője, a vallások közti dialógus nagyszerű lehetősége. Előadást hallottunk arról, hogy az étkezésnek a különböző ázsiai vallásokban milyen jelentősége és vallási háttere van, illetve ebből a körből hogyan emelkedik ki az eucharisztia tisztelete, és hogyan ad lehetőséget ad arra, hogy mindezekkel a vallásokkal párbeszédet folytasson" - mondta Erdő Péter.

Erdő Péter hozzáfűzte: a szentatya videóüzenetet fog intézni vasárnap az itt egybegyűlt hívőkhöz, az ottani idő szerint délután 4 órakor.

Hanganyag: Sigmond Árpád