eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kína szabadon bocsátott egy svéd aktivistát

Szabadon engedték a kínai hatóságok azt a svéd férfit, akit január elején vettek őrizetbe a nemzetbiztonság veszélyeztetése és felforgató tevékenység gyanújával - közölte a svéd külügyminisztérium.

A 35 éves Peter Dahlin az egyik társalapítója a 2009-ben Hongkongban bejegyzett, Közös Fejlődés Intézete (Joint Development Institute Limited, JDI) nevű civil szervezetnek, amely emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogat. A hatóságok azzal gyanúsítják a szervezetet, hogy - külföldi megbízásra - Kínára nézve terhelő, eltorzított, illetve valótlan információkat terjesztettek.

Margot Wallstrom svéd külügyminiszter hétfőn közlemény útján tudatta, hogy a kínai hatóságok értesítették Dahlin szabadon bocsátásról. Michael Caster, a civil szervezet szóvivője kedden közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Dahlint kiutasították Kínából és már el is hagyta az országot.

Wallstrom egyúttal aggodalmának adott hangot amiatt, hogy továbbra is őrizetben tartják Kínában egy hongkongi kiadóvállalat svéd állampolgársággal rendelkező alkalmazottját, Kuj Min-hajt, akit utoljára Thaiföldön láttak tavaly októberben. Hozzátette, hogy Svédország továbbra is megpróbál tiszta képet kapni az ügyről és elérni, hogy svéd diplomaták meglátogathassák Kuj Min-hajt.

A Mighty Current kiadóvállalat, amelynek Kuj Min-haj dolgozik, olyan könyveket is árul, amelyek bírálják a pekingi politikát, ezért a kínai szárazföldön az olvasók számára nem hozzáférhetőek. A férfi nemrég megjelent a kínai állami televízió egyik adásában, és azt mondta, hogy ő maga jelentkezett a kínai hatóságoknál, hogy feladja magát, amiért 11 évvel ezelőtt ittasan halálos balesetet okozott.

Dahlin nemrég ugyancsak megjelent a kínai televízióban és nyilvánosan bocsánatot kért "a kínai nép megsértéséért". Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban ez kikényszerített és nem őszinte vallomástétel volt. Dahlin szervezete korábban "abszurdnak" nevezte azt a vádat, hogy kollégájuk Kína-ellenes támadásokhoz nyújtott volna segítséget, vagy az ország rossz hírbe keverését segítette volna elő, az Európai Unió kínai képviseletének vezetője, Hans Dietmar Schweisgut pedig súlyos aggodalmának adott hangot az uniós állampolgárok letartóztatása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×