Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A közel-keleti helyzetről egyeztetnek hétfőn az uniós országok külügyminiszterei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tanácskozást tartanak hétfőn az európai uniós tagállamok külügyminiszterei, az ülésnek elsősorban a szíriai és az iraki helyzet kérdése lesz a középpontjában - közölte egy magas rangú EU-diplomata Brüsszelben.

A külügyi tanács keretében két informális munkareggelire is sor fog kerülni: az egyiket Magyarország és Ausztria szervezi közösen, a másikat pedig Dánia. Előbbin a macedón, utóbbin az ukrán külügyminiszter vesz részt.

Ukrajna meghívásával EU-források szerint újabb lendületet kívánnak adni az ukrán reformfolyamatnak, illetve demonstrálni szeretnék, hogy az Európai Unió komolyan gondolja a reformok támogatását és ehhez eszközöket is biztosít. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az unió a valaha volt legnagyobb pénzügyi támogatását Ukrajnának folyósítja.

A külügyminiszterek ezután a szíriai helyzetről fognak tárgyalni, azon belül is a bécsi egyeztetések folytatásának lehetőségeiről.

Ezt Irak témája követi: a tárcavezetők megvitatják, hogy milyen módon lehetne a leghatékonyabban támogatni az egyes értékelések szerint a széteséshez közelítő iraki államot. Az iraki válság súlyosbodása a térség stabilitása szempontjából katasztrofális következményekkel járna, fokozná a környező országokra és Európára nehezedő migrációs nyomást.

Az informális munkaebéden a jordániai diplomácia vezetője vesz részt, utána pedig az ukrán válságról tanácskozásnak az uniós külügyminiszterek.