Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kölyök németjuhászt küld Oroszország Párizsba együttérzése jeleként

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország egy kölyök németjuhász kutyát küld a párizsi hatóságoknak, hogy ezzel a szimbolikus lépéssel is tiszteletét fejezze ki a terroristák által a héten megölt francia rendőrkutya iránt - mondta Vlagyimir Kolokolcev orosz belügyminiszter. S hozzátette: a lépéssel egyben az oroszok együttérzéséről biztosítják Franciaországot a párizsi terrortámadásokat követően.

A francia rendőrség korábban azt közölte, hogy a hétéves, Diesel nevű kutyát a terroristák lőtték le a Saint-Denis párizsi elővárosban szerdán végrehajtott antiterrorista akció során.

Kolokolcev péntek késő este úgy nyilatkozott, hogy a halálos támadásokkal kapcsolatos részvétnyilvánítás mellett egy kölyökkutyát is küldenek, hogy az "pótolhassa" Dieselt.

Az egyik francia rendőrségi kommandós alakulathoz tartozó rendőrkutyát az interneten hősként gyászolták. A francia rendőrség a Twitter közösségi portálon jelentette a belga juhászkutya halálát, közzétéve a csapat tagját alkotó állat fotóját is. Órákon belül sok ezren fejezték ki együttérzésüket a Je Suis Charlie (Hebdo) mintájára alkotott JeSuisChien (Én is kutya vagyok) üzenettel, de előfordultak a JeSuisDiesel, a RIPDiesel vagy a PrayForDiesel posztok is. Némelyek a szolidaritás jeleként saját kutyájuk fotóját posztolták.

Az orosz belügyminiszter beszédében azt is megemlítette, hogy a kutya egy orosz tündérmesében szereplő lovag után a Dobrinya nevet kapta, amely az erőt, a jóságot, a bátorságot és a feltétlen hűséget fejezi ki.

Az orosz belügyminisztérium egyébként pénteken fotókat, s egy videót is közzétett a kutyusról: ez utóbbin Dobrinya egy labdával játszik. Szombaton pedig a kiskutya megjelent az orosz állami tévé képernyőjén is.

Dobrinya jelenleg 2 hónapos, s egy rendőrkutya-kiképző központban él Moszkva közelében. Mielőtt elküldik Franciaországba, orvosi vizsgálatokon esik majd át.