Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztria szerint a kerítésnek az unió külső határánál lenne értelme

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kerítésépítésnek az unió külső határánál lenne értelme - jelentette ki az osztrák külügyminiszter pénteken a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapnak adott interjújában.

A konzervatív néppárti Sebastian Kurz kérdésre válaszolva utalt arra, hogy alapjában véve nem ellenzi a kerítéseket, de - mint fogalmazott - a magyarországi kerítés rossz helyen van. Ugyanis mielőtt a menekültek Szerbiába érnek, már maguk mögött hagytak egy uniós országot, Görögországot - jelentette ki. A miniszter szerint a magyar kerítést azért építették, mert Európa nem tett semmit.

Kijelentette: amennyiben Szlovénia is bejelenti, hogy kerítést épít a horvát határszakaszra és a német politikusok is hasonlót terveznek a német-osztrák határnál, akkor látszik majd igazán milyen kilátástalan a helyzet, hiszen egyre több nemzetállam próbálja majd meg saját maga kezébe venni sorsát.

Amennyiben Németország lezárja a határait, akkor Ausztriának is ugyanígy kell tennie, hiszen az ország befogadó kapacitásának határához érkezett - jelentette ki Sebastian Kurz. Németországtól a miniszter világos válaszokat vár, hiszen szerinte az ország a menekültekben olyan benyomást keltett, hogy korlátlanul befogadja őket. Azt azonban - Angela Merkel kancellárra utalva - elutasította, hogy a menekültválságért Európából egyetlen kormányfőt tegyenek felelőssé, és azt reméljék, hogy mindent egyedül képes megoldani.

Kurz kijelentette: a határ biztosítása mellett a menekültrendszer európai szabályozására is szükség van. Jelenleg az embercsempészet közvetett támogatása zajlik, hiszen olyan migránsok is érkeznek, akik meg tudják fizetni a csempészeket - mondta a miniszter, akinek javaslata szerint Európán kívül kell igényelhetővé tenni a menekültkérelmet, hiszen így el lehetne dönteni, kinek van valóban szüksége védelemre.

A miniszter hangsúlyozta: egységes európai rendszerre van szükség, hiszen az egyes államok más szociális juttatást adhatnak a menekülteknek, ami oda vezethet, hogy a különböző országok eltérő módon lesznek vonzóak számukra.