eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Irán a forradalom óta először nevezett ki nőt nagykövetnek

Közel négy évtized után először nevezett ki nőt Irán az egyik nagykövetségének élére - jelentette csütörtökön az ISNA hírügynökség.

Az 53 éves Marzíje Afhamot csütörtökön mutatták be Malajziában Irán új nagyköveteként. Megbízatásával Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter 36 éves tabut tört meg az ISNA szerint. Iránnak az 1979-es forradalom óta mostanáig kizárólag férfi nagykövetei voltak.

Afham harminc éve dolgozik az iráni külügyminisztériumban, 2013-ban nevezték ki szóvivőnek a tárcánál. Õ volt az első nő ezen a poszton.

Haszan Róháni iráni elnök a mostani kinevezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy Afhamnak megvan a háttere a mai világ megértéséhez, és folyékonyan beszél angolul és franciául.

A mérsékeltnek tartott Róháni korábban két női alelnököt is kinevezett, és úgy fogalmazott, hogy ez "az emancipációt és az iráni nők felemelését irányzó kampány" része. Konzervatív körökben ugyanakkor bírálták e lépéseket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×