Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szijjártó: az európai vezetőknek be kell fejezniük a kettős beszédet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden európai vezetőnek be kell fejeznie a kettős beszédet a migrációs válság kezelésével kapcsolatban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A tárcavezető arra reagált, hogy Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kedden bejelentette: "építési jellegű" műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy romlik a helyzet. Az osztrák politikus szerdán azt közölte, hogy "természetesen kerítésről is szó van". Ezek a létesítmények segíthetnek abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt - tette hozzá a miniszter.

Gerald Klug védelmi miniszter elmondta: konténert vagy mobilkerítést tart elképzelhetőnek a menekültek ellenőrzött terelésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az emberi bánásmódot nem szabad figyelmen kívül hagyni, szerinte ugyanis Magyarország az épített drótkerítéssel "átlépte az emberiesség határát".

Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezzel kapcsolatban kiemelte: minden európai vezetőnek - így az osztrák belügyminiszternek és védelmi miniszternek is - be kell fejeznie a kettős beszédet.

"Ausztria korábban elképesztő vádakkal illette Magyarországot a kerítés megépítése miatt, és most mi történik? Ausztria kerítést épít az osztrák-szlovén határon" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Bécs korábban bírálta Magyarországot a kerítés miatt, de néhány napja az osztrák külügyminiszter elismerte, hogy a magyar modell sikeres. Ausztria most kerítést épít, de azt állítja, hogy ez nem olyan, mint a magyar kerítés, hanem másfajta - közölte.

A külügyminiszter úgy látja, ezek szerint "Európában kétfajta kerítést lehet építeni, és alkalmazni lehet a kettős mércét." Ezt be kell fejezni - tette hozzá.

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország az egyetlen ország, amely megfelel az európai előírásoknak, és itt az ideje, hogy a többi ország is betartsa a jogszabályokat.

A V4-es országok támogatásával Magyarország meg tudja védeni a határait, az Európai Unió 28 tagállamának pedig ugyanígy össze kell fognia és meg kell védenie Görögország határát - mutatott rá a tárcavezető.