Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újraindul a nyomozás az eltűnt mexikói diákok ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi és hazai nyomásnak engedve a mexikói hatóságok beleegyeztek kedden abba, hogy külföldi szakértők bevonásával újrainduljon a nyomozás az egy évvel ezelőtt eltűnt és valószínűleg meggyilkolt negyvenhárom mexikói diák ügyében, és a rejtély tisztázásához drónokat és műholdakat is bevessenek.

A mexikói kormány elfogadta az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (CIDH) javaslatát az újabb vizsgálat megindítására. Eber Betanzos, Mexikó emberi jogi helyettes főügyésze kedden megállapodást írt alá erről Washingtonban a CIDH szakértőivel. Az újabb nyomozás során műholdas technológiákat és drónokat is fognak használni a diákok vagy rejtett sírjaik felkutatásához.

A mexikói kormány azonban nem engedélyezi, hogy az CIDH szakértői kikérdezzék azokat a katonákat, akik szolgálatban voltak a térségben a bűntény idején, és feletteseik parancsának engedelmeskedve nem avatkoztak be, amikor a rendőrség nekirontott a tiltakozásra készülő diákoknak. Ángela Buitrago, a CIDH szakértői csoportjának egyik tagja azt mondja, hogy a katonák kihallgatása lenne a nyomozás egyik legfontosabb momentuma. Salvador Cienfuegos mexikói védelmi miniszter azonban ettől mereven elzárkózott, mondván, hogy a katonákat kizárólag mexikói ügyészek hallgathatják ki.

A Guerrero állambeli Igualában tavaly szeptemberben veszett nyoma 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint rendőrök átadták a tüntetésre készülő diákokat a Guerreros Unidos helyi drogkartellnek, amelynek emberei meggyilkolták, majd elégették őket egy hulladéklerakóban, és maradványaikat egy folyóba dobták, mert azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai. Az esettel kapcsolatban letartóztatták a város polgármesterét is, mert a gyanú szerint az ő utasítására hurcolták el a rendőrök a diákokat.

A mexikói társadalmat megrendítette a bűntény. A CIDH független nyomozói csoportja az ügyben elkészítette saját jelentését, amelyben a hatóságok vizsgálatának számos elemét kétségbe vonta. Például azt, hogy a diákok holttestét el lehetett égetni, majd folyóba dobni úgy, ahogyan a mexikói ügyészség állítja. A CIDH szakértői a mexikói nyomozócsoport tagjainak lecserélését javasolták, és azt szorgalmaztak, hogy a hatóságok vizsgálják meg a bűntény szóba jöhető más szálait, például azt a feltételezést, hogy a diákok tudtukon kívül olyan autóbuszra szálltak, amelyben drog vagy drogkereskedők pénze volt elrejtve, és ez okozhatta vesztüket.