Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tüttő Kata: az unió a legmagasabb vállalással készül a párizsi klímacsúcsra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az eddigieknél komolyabb vállalással érkezik az Európai Unió a november végén kezdődő több mint háromhetes párizsi klímacsúcsra - hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak Tüttő Kata, a Régiók Bizottságának tagja, aki három további politikussal a franciaországi eseményen is képviseli a testületet.

Az Európai Unió úgy készül a párizsi klímacsúcsra, ami decemberben lesz, hogy egyrészt maga is megfogalmazott új klímacélokat: széndioxid-kibocsátás csökkentésre, megújuló energiák arányának, illetve energiahatékonyság növelésére. Az Európai Unió a legmagasabb vállalással érkezik Párizsba, 40 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentést vállalnak közösen a tagországok"- jelentette ki Tüttő Kata.

A Régiók Bizottságának klímavédelemmel foglalkozó tagja hozzátette: "az Európai Unió már korábban, 2008-ban rájött arra, hogy a városokat, helyi önkormányzatokat be kell vonni ebbe a folyamatba és létrehozott egy mozgalmat, a polgármesterek szövetségét, amihez azok a városok csatlakoztak, amelyek önként vállaltak széndioxid-kibocsátási csökkentési célokat, ami 2020-ig meghaladja a 20 százalékos csökkenést. Nagyon sikeres is lett ez a mozgalom, ma már több mint 6500 város írta alá az Európai Unióban ezt a vállalást, és vállalnak is az uniós célkitűzésnél, a 28 százalék, magasabb széndioxid-kibocsátás csökkenést."

"Nagyon közel van 2030, ezért most új célokat fogalmazott meg az Európai Bizottság és a Régiók Bizottsága is, ami a városokat, a helyi önkormányzatokat képviseli az Európai Unió szintjén. Mi, résztvevő városok - Budapest és további 39 magyarországi település csatlakozott a mozgalomhoz -, abban bízunk, hogy ez a 40 százalék jóval magasabb lesz, a városok akár 50 százalékkal kevesebb széndioxidot fognak kibocsátani 2030-ig a korábbi értékekhez képest" - hangsúlyozta Tüttő Kata.

"Sok mindent tehetünk, a következő időszak arról szól, hogy minden szintnek megvan a maga felelőssége: az Európai Uniónak, a nemzeteknek, a városoknak és az egyéneknek is. A városoknál a legfontosabb mindig az épületenergia: hűtés, fűtés. A legtöbb földgázt és kőolajat az épületek fűtésére, hűtésére és a közlekedésre használjuk fel. Ha ezeken a területeken, jobb hőszigeteléssel, jobb minőségű, többrétegű ablakokkal, jobb tömegközlekedéssel már önmagában el tudjuk érni a célok nagy részét, ha ezekbe befektetünk. Ehhez kellenek helyi források, elköteleződések, nemzeti és uniós források. De minket, a lakosságot is be kell vonni, tájékoztatni kell és motiválni kell, hogy kevesebbet és sokkal okosabban fogyasszunk, mint eddig" - emelte ki a XII. kerületi önkormányzat MSZP-s képviselője.

Hanganyag: Farkas Dávid