Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Bajorország határait ma Magyarország őrzi

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajorország határait ma Magyarország őrzi - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a migrációs válsággal kapcsolatban szerdán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz), a bajor miniszterelnökkel, a konzervatív CSU párt elnökével közös sajtótájékoztatóján. Történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében, a szabályokat pedig "német döntésre" helyezték hatályon kívül - mondta Horst Seehofer.

Az Európai Uniónak és a Schengeni Egyezménynek köszönhetően ma a schengeni külső határnál lehet megvédeni Bajorország határait, és ezt ma a magyar határ jelenti - mondta Orbán Viktor, miután megbeszélést folytatott Seehoferrel és részt vett a CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

A most zajló migránsválság történelmi súlyban és történelmi távlatban határozhatja meg Európa jövőjét, és azt, hogy Európa hogyan válaszol a helyzetre, nagy mértékben meghatározza az, milyen választ ad Németország - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: a magyar kormány álláspontja szerint lehetséges a jog által megszabott keretek közé terelni a jelenleg "a jogrenden kívül" zajló folyamatokat, és ő ehhez kér támogatást.

Hat javaslattal érkezik Brüsszelbe

A migrációs válság kezelését célzó hatpontos javaslatcsomaggal érkezik az Európai Tanács szerda esti rendkívüli ülésére, Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerda kora délután a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz) ismertette javaslatait, miután részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

A magyar miniszterelnök javaslatai között szerepel a görög határok védelmének átengedése azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni. Emellett kezdeményezi a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezeten kívül, valamint a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározását.

Negyedik javaslata, hogy új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Ez hárommilliárd eurót jelent egyszázalékonként - ismertette.

Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítette Törökországot és Oroszországot.

Orbán Viktor végül úgynevezett világkvóták létrehozását javasolta, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

"A magyar-horvát határon is lesz éles határzár"

A magyar-horvát határon is "éles határzárat" helyezett kilátásba Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz) tartott sajtótájékoztatón, miután részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

"Ha az a jelentés érkezik, hogy képesek vagyunk érvényt szerezni a magyar jogszabályoknak és a fizikai határzárat a zöldhatáron életbe léptetni, és a belépni akarókat a kijelölt pontok felé vagyunk képesek irányítani, akkor el fogjuk rendelni az éles határzárat" - fejtette ki kérdésre Orbán Viktor, hozzátéve, hogy e határzár után nem lesz lehetséges büntetőjogi következmények nélkül átlépni a zöldhatárt Horvátország és Magyarország között.

Szavai szerint ez bármelyik nap bármelyik órájában bekövetkezhet.

Seehofer: történelmi és kaotikus a helyzet

Történelmi jelentőségű, de kaotikus helyzet alakult ki a migránsválság következtében, a szabályokat pedig "német döntésre" helyezték hatályon kívül - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerdán a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz) az Orbán Viktor kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A konzervatív CSU elnöke hangsúlyozta, hogy a német döntés miatt "rendszer, rend és szabályok nélküli" helyzet alakult ki, és emiatt "minden nap rögtönözni kell".

A helyzet rendezéséhez két irányban kell elindulni: korlátozni kell a bevándorlást, és gondoskodni kell a védelemre szoruló emberek integrációjáról, ez a "két oszlop", amelyre építve meg lehet oldani a válságot - mondta Horst Seehofer.

Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök "nem bírálatot, hanem támogatást érdemel" tevékenységéért, amelyet "nagyon meggyőzően" ismertetett a CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán tett látogatásán.