eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Vizsgálják: miért engedték ki a brit hóhért

Vizsgálatot helyezett kilátásba a brit parlament hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága annak kiderítésére, hogy miként távozhatott Szíriába az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia leghírhedtebb, brit állampolgárságú tagja, aki több nyugati túsz meggyilkolásáért felelős.

Sir Menzies Campbell, a bizottság egyik tagja pénteken kijelentette: az alsóházi testület valószínűleg beidézi meghallgatásra a brit biztonsági szolgálatok vezetőit, miután kiderült, hogy a szolgálatok már legalább öt éve ismerték a terroristát, és korábban többször is megakadályozták kiutazását Nagy-Britanniából.

A BBC előző nap közölt - hivatalosan meg nem erősített - értesülése szerint az eddig csak "Dzsihád John" néven emlegetett férfi a londoni illetőségű Mohammed Emwazi, aki két éve Szíriába utazott és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz, jóllehet a brit elhárítás (MI5) akkor már évek óta figyelte.

Emwazi több olyan videón is szerepelt, amelyek nyugati túszok lefejezését mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

A férfi feltűnt azon a videón is, amely e hónap elején egy japán újságíró, Goto Kendzsi lefejezését mutatta.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A 27 éves Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást.

A brit sajtó egybehangzó beszámolói szerint a túszok kivégzője már 2009-ben az MI5 látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a szomáliai as-Sabab iszlamista terrorcsoporthoz akar csatlakozni, majd kiutasították.

Nem sokkal később Kuvaitba költözött, ahol megnősült, és amikor egy ízben Londonba utazott, a brit hatóságok nem engedték vissza Kuvaitba. Később is több ízben megpróbálta elhagyni Nagy-Britanniát, mindannyiszor sikertelenül.

Az MI5 mindeközben megpróbálta beszervezni - ezt Emwazi maga írta egy barátjának egy email-üzenetben, amelyet az ismerős a brit sajtó elé tárt -, és amikor ezt visszautasította, a brit elhárítás állítólag "nehéz életet" jósolt neki.

A folyamatos megfigyelés és a meghiúsított kiutazási kísérletek ellenére azonban két éve mégis sikerült valahogy kijutnia az országból, és Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

David Cameron brit miniszterelnök azonban pénteken a brit titkosszolgálatok védelmére kelt. Egy cardiffi választási gyűlésen kijelentette: a brit elhárítási és hírszerzési szervezetek "hihetetlenül kemény munkát végeznek", és a legutóbbi hónapokban is olyan terrortámadások terveit derítették fel, amelyek óriási pusztítást okoztak volna Nagy-Britannia utcáin.

Nemrégiben hasonló utalást tett megakadályozott terrortámadásokra az MI5 főnöke is.

Andrew Parker a szolgálat londoni székhelyén tartott minapi előadásában részletek nélkül elmondta: a brit elhárítás csak az elmúlt néhány hónapban három olyan, Nagy-Britanniában tervezett terrorcselekménynek vette elejét, amelyek minden bizonnyal halálos áldozatokkal jártak volna. Az MI5 vezérigazgatója szerint a szíriai konfliktusövezetben harcoló brit állampolgárok közül is többen megpróbáltak már terrortámadásokat végrehajtani "brit földön és máshol".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×