Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszországban is tervezett támadást az al-Kaida

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy oroszországi csővezeték és a moszkvai amerikai nagykövetség ellen is tervezett pokolgépes merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat - derült ki az Oszama bin Laden pakisztáni búvóhelyén lefoglalt dokumentumok felolvasásából egy brooklyni bíróságon szerdán.

A nyilvánosságra hozott al-Kaida-dokumentumokat Abíd Nászir tárgyalásán mutatták be a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) egy nyelvészének felolvasásában.

Nászirt a terrorszervezet brit sejtjének vezetésével vádolják, továbbá azzal, hogy részese volt egy nagyobb összeesküvésnek, amely az Egyesült Királyságban, New Yorkban és Dániában akart merényleteket végrehajtani. A dokumentumok egy orosz csővezeték és a moszkvai amerikai nagykövetség elleni támadást is említenek. A felolvasott iratok egyebek közt műveleti taktikákat, kiképzési módszereket és a bűnüldöző szervek elkerülésének módját is tárgyalják.

Az egyik levél kitér arra, hogy az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadás "lenne a legjelentősebb", amelyet "nem lehet az országon kívüli támadásokhoz hasonlítani". Egy ilyen támadás célja "nyomást gyakorolni a 300 millió amerikaira", hogy az al-Kaida elleni háborúval felhagyjanak. Egy "iszlám állam" létrehozását is említi a levél.

A 28 éves Nászir tagadja az ellene felhozott vádakat és ártatlannak vallja magát. Az ügyészség olyan elektronikus levelekkel támasztja alá vádjait, amelyek azt bizonyítják, hogy ő és a New York-i metró ellen tervezett merényletért elítélt két férfi ugyanazzal az al-Kaida-taggal álltak kapcsolatban.

Nászir pakisztáni származású, az Egyesült Királyságban tanult számítástechnikát és angolt. 2013-ban adták ki New Yorknak.