eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Mexikóban radioaktív anyagot szállító teherautókat loptak el

Ismeretlen tettesek elloptak három, radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban.

A veszélyes, ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotópot szállító teherautókra néhány órával később mintegy 250 kilométerre, a kelet-mexikói Hidalgo államban, Titayuca településen leltek rá.

A hatóságok megállapították, hogy a radioaktív anyagok szállítására nem kért engedélyt a fuvarozó cég. A sugárzó izotópot speciális védőburkolatban szállították, szakértők szerint a radioaktív anyag csak e burkolat eltávolítása vagy megrongálódása esetén jelenthetett volna egészségügyi kockázatot.

Mexikóban 2013 decembere óta ez a negyedik eset, hogy radioaktív anyagot szállító teherautót ellopnak. Mindegyik szerencsésen végződött, nem járt súlyosabb következményekkel a természetre, illetve a lakosságra nézve. Szakértők szerint ezekben az esetekben az történt, hogy a tettesek pénzszállítónak vélték a járműveket, s azért csaptak le rájuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×